Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526573
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82922/158
Kadastrale aanduiding
Schoonhoven B 1641
Korte Weistraat 12, 2871 BP te Schoonhoven

Omschrijving

Inleiding

Voormalige ZILVERSMEDERIJ gebouwd rond 1900 in Traditioneel Ambachtelijke stijl. Het pand ligt in het historische centrum van Schoonhoven en staat met de nok haaks op de weg.

Omschrijving

Tweelaags hoog opgetrokken pand in rode baksteen (kruisverband) onder een met gesmoorde kruispannen gedekte mansardekap. De kopse gevel aan de straatzijde (oost) is een gebroken tuitgevel met dubbele, uitgemetselde schouderstukken. Links in de gevel een deur onder een tweelicht bovenlicht. Tussen beide bouwlagen is een gepleisterde naamplaat aangebracht met daarop de tekst: " Gebr. Seton in Zilverwerken". Daaronder zijn sierankers bevestigd. Ter plaatse van de zolderverdieping bevindt zich een luik onder een drieruits bovenlicht met daarboven een hijsbalk. In de noordelijke zijgevel zijn op de begane grond en de verdieping grote vensterpartijen geplaatst die bestaan uit zes gekoppelde vensters met drieruits bovenlichten. In vier van de vensters op de begane grond is nog de negenruits roedenverdeling aanwezig. Tussen de beide bouwlagen zijn sierankers bevestigd. De kopse gevel aan de noordelijke kant van het pand heeft op de verdieping een venster en een deur onder een bovenlicht. Ter plaatse van de zolder is een venster geplaatst. De zuidelijke zijgevel is blind.

Waardering

Voormalige zilversmederij van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een zilversmederij uit het begin van de 20ste-eeuw met een herinneringswaarde aan de industrialisatie van de zilverindustrie; een industrietak met een voor Schoonhoven grote sociaal-economische betekenis.

- als voorbeeld van een herkenbaar type van een vroeg 20ste-eeuwse zilverwerkplaats.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Smederij Zilversmederij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Zilversmederij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver