Schoonhoven B 2251
Oude Haven 11, 2871 DG te Schoonhoven

Inleiding

WOONHUIS circa 1870 gebouwd in Eclectische stijl. Het pand werd in opdracht van Kaashandelaar Willemswaard gebouwd voor zijn zoon, zelf woonde hij in het ernaast gelegen huis. Het monumentale pand maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand aan de Oude Haven in het historische centrum van Schoonhoven dat als beschermd stadsgezicht is geregistreerd.

Omschrijving

Tweelaags pand vanaf een hardstenen plint opgetrokken in rode baksteen onder een met Tuile-du-Nord gedekt gebroken schilddak. De symmetrische voorgevel (west) heeft op de hoeken gestucte pilasters met schijnvoegen en wordt bekroond met een houten daklijst op klossen. In de kap een dakkapel met tweeruitsvenster geplaatst onder een rondboogelement met klauwstukken van houtsierwerk. In de gevel bevinden zich op de begane grond rechtgesloten meerruitsvensters en op de verdieping getoogde vensteropeningen. Alle gevelopeningen hebben gestucte omlijstingen. Ter hoogte van de onderdorpels en ter hoogte van de verdiepingsvloer bevinden zich hardstenen cordonlijsten. Hardstenen drempels bij voor- en achterdeur. De centrale voordeur heeft twee smalle lichten met siersmeedwerk en een rondboogvormig bovenlicht met glas-in-lood in Jugendstil. In de gestucte deuromlijsting zijn schijnvoegen aangebracht en is de rondboogvorm extra aangezet met sluitstenen. Boven de voordeur bevindt zich een ijzeren balkon dat op hardstenen consolen rust. De gestucte omlijsting van de balkondeuren heeft een geprofileerde lijst boven het getoogde bovenlicht. Aan weerszijden van de entree een meerruitsvenster met zijlichten en bovenlichten met zesruits- en twaalfruitsroedenverdeling. Op de verdieping aan weerszijden van het balkon T-ramen. De achtergevel is op de begane grond gestuct met schijnvoegen. In het midden de gangdeur met glas-in-loodbovenlicht en rechts een zesruitsschuifvenster ter plaatse van de keuken. Links een houten serre met eenvoudig houtsnijwerk. Glas in lood bovenlichten en geprofileerde kozijnen. Op de verdieping twee zesruitsschuifvensters met houten vensterbanken onder strekken.

INTERIEUR. Het interieur is nagenoeg gaaf. Onder meer van belang zijn de glas-in-loodramen in het trappenhuis en het gebruik van marmer in de gang. De drempels, plinten, lambrisering en de vloeren van het tochtportaal en de gang zijn van wit marmer. In de keuken hardstenen vloertegels en een granieten lavette en aanrecht. Het plafond van de serre is met kraalschoten betimmerd.

Het woonhuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van een 19de-eeuws woonhuis in Eclectische stijl. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

- vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de monumentale gevelwand aan de Oude Haven en vanwege de beeldbepalende ligging in het historische centrum van Schoonhoven.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)