Schoonhoven C 2124
Oude Haven 28, 2871 DJ te Schoonhoven

Inleiding

Voormalige GOUDSMEDERIJ uit de negentiende eeuw. Het pand heeft waarschijnlijk een zeventiende eeuwse kern. Het maakt onderdeel uit van de gesloten gevelwand aan de Oude Haven in het historische centrum van Schoonhoven dat als beschermd stadsgezicht is geregistreerd.

Omschrijving

Het pand heeft twee bouwlagen met zolder onder dwarskap met voorschild. De voorgevel is gepleisterd en heeft een gestucte plint. Uiterst links de voordeur met ongelijk verdeeld negenruits bovenlicht. Gemetselde drempel. Naast de voordeur drie zesruitsschuiframen geplaatst binnen één kozijn. Op de verdieping drie zesruitsschuiframen van een groter formaat. Het pand heeft een houten daklijst op geprofileerde klossen. Midden in de dakkap een daklicht dat het atelier verlicht. In de achtergevel hebben beide bouwlagen drie zesruitschuiframen.

De voormalige goudsmederij is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van een voormalige edelsmederij uit de 19de eeuw; een voor Schoonhoven kenmerkende industrietak met een grote sociaal-economische betekenis.

- als typologisch voorbeeld van een voormalige eenvoudige zilver/goudsmederij. De bouwkundige onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

-vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de gesloten gevelwand aan de Oude Haven en vanwege de beeldbepalende ligging in het historische centrum van Schoonhoven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Smederij Goudsmederij

Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid