Schoonhoven C 2200
Spoorsingel 2, 2871 TT te Schoonhoven

Inleiding

WOONHUIS van het type villa gebouwd in 1930 in Expressionistische bouwstijl met invloeden van F.L. Wright naar ontwerp van architect Died Visser, die o.a. enkele villa's in Schoonhoven en het gemeentehuis in Strijen ontwierp. Het pand was van oorsprong een notariswoning met kantoor en werd gebouwd voor Dhr. B.J. Teyinck. Architect Visser werkte tijdelijk samen met Vilmos Huszár (1884-1960), lid van De Stijl, die in deze woning diverse bovenlichten en twee smalle, hoge ramen in het trappenhuis van glas-in-lood voorzag. Ook werden de kleuren van het interieur dat in zwart, wit, rood en zandgeel is geschilderd door Huszár voorgesteld. De villa aan de Spoorsingel staat net buiten het historische centrum ter plaatse van de gedempte stadsgracht. In de achtergelegen tuin, waarvan de aanleg dateert uit de bouwtijd, staat een fraaie magnolia en bevindt zich aan de oostzijde een rechthoekige vijverpartij.

NB. De schouw in de woonkamer, naar ontwerp van Huszár, is recentelijk verwijderd.

Omschrijving

Vanuit een L-vormige plattegrond gebouwd woonhuis van twee bouwlagen en een hoge zolder opgetrokken in gele waalklinkers met een trasraam van rode klinkers. Pand heeft samengesteld schilddak gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De garage heeft een plat dak. Op verschillende hoogten in het pand bevinden zich uitkragende houten dakranden die de horizontale richting benadrukken. Op het dak een vierkante gemetselde schoorsteen met uitgemetselde sierbanden en een hoge schoorsteen met smeedijzeren windvaan. De villa heeft samengestelde raampartijen met ladderroeden en houten luiken. De vensteropeningen zijn geplaatst tussen rollagen. De vensters op de verdieping zijn tegen de houten daklijst geplaatst. In de korte zijde zijn keuken, garage en de kantoorruimtes ondergebracht, in de lange zijde het entreeportaal en de woonvertrekken. De kantooringang zit aan de rechterzijgevel. In de voorgevel (noord) bevindt zich in het linkerbouwdeel de hoofdentree onder een betonnen luifel. Twee gemetselde traptreden met bordes leiden naar de voordeur die een hardstenen drempel met hardstenen neuten bij de plint heeft. Voordeur met originele brievenbus en op ooghoogte een ruitje. Aan weerszijden van de deur twee ramen. Precies boven de entree op de verdieping een driedelig venster. In de voorgevel van het vooruitstekende rechterbouwdeel (kopse gevel) dubbele houten garagedeuren met smalle verticale betimmering. In de linkerzijgevel van dit bouwdeel een driedelig raam, een bijkeukendeur met bovenlicht en ernaast een vierkant venster, op de verdieping een tweeruitsvenster. In de rechter zijgevel (west) een liggend tweelicht ter plaatse van de garage en ernaast een zesruitsvenster met luiken. Op de verdieping ook een zesruitsvenster met luiken. In het risalerende achterste deel van de gevel de entree naar de praktijk/kantoorruimte onder een uitkragende houten dakrand, twee drieruitsvensters en in de kap een inpandig balkon onder houten luifel. In de achtergevel (zuid) aan de linkerzijde een torenachtige opbouw met daarin het trappenhuis met over de gehele hoogte twee lange, smalle trapramen met glas-in-lood van Huszár. Op de begane grond van de toren dubbele deuren met klein terras onder een ver uitstekende betonnen luifel. Gemetselde treden naar de lager gelegen tuin. De luifel rust op een gemetselde pijler die doorloopt in een tuinmuur langs het terras. In het geveldeel links van de toren één enkel en twee tweeruitsvensters. Op de begane grond rechts van de toren twee drieruitsvensters met glas-in-lood van Huszár in de bovenlichten. Op de verdieping een drieruitsvenster en een inpandig balkon. De hoek met de zijgevel wijkt terug zodat een terras is ontstaan. Het terras is ommuurd met een laag gemetseld baksteen muurtje. In de linkerzijgevel (oost) een risalerend bouwdeel met een- en tweeruitsvensters.

INTERIEUR. Het interieur is deels gewijzigd maar heeft nog verschillende originele onderdelen ondermeer ingebouwde houten kasten en schuifdeuren. Meerdere bovenlichten en de traplichten hebben glas-in-lood van Huszár. Originele ingangsportaal met tegelvloer en originele brievenbus aan de binnenzijde van de voordeur. In de woonkamer aan de raampartij bij het terras ingebouwde banken aansluitend op de schouw. Bijbehorende ingebouwde lamp (Huszár) hangt elders in het huis. In de woonkamers balkenplafonds en op twee meter hoogte een brede houten cordonlijst. Houten tuinstoelen en tafel op het terras ontworpen door Visser. Groot deel van het huis is nog in oorspronkelijke kleuren. Vestibule, wachtkamer, notaris- en klerkenkantoor zijn als zodanig niet meer aanwezig maar nog wel in de plattegrond afleesbaar.

Waardering

Het woonhuis met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een notarisvilla uit de jaren dertig van de 20ste eeuw.

- vanwege de aan F.L. Wright refererende expressionistische bouwstijl en de bijzondere samenwerking tussen architect D. Visser en kunstenaar Vilmos Huszár. De villa is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering wat betreft in- en exterieur, in het bijzonder het glas-in-lood van Huszár.

- vanwege de stedenbouwkundig waarde als onderdeel van de vroeg 20ste-eeuwse, vrijstaande bebouwing aan de singels gelegen op de terreinen van de gedempte stadsgracht. En vanwege de ensemblewaarde van villa met terras, tuin en vijverpartij.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)