Bergen Limburg S 567
Bij Kasteellaan 20, 5855 AE te Well L

Omschrijving onderdeel 5: TIENDSCHUUR.

Op de noordhoek van de voorburcht staat een grote bakstenen schuur uit 1609, gemetseld in kruisverband. Herbouw gevel in 1972. De topgevel aan de achterzijde van de tiendschuur heeft vlechtingen en negen onregelmatig in de gevel geplaatste vensteropeningen met rondboog, waarvan er één is geblindeerd. De op rechthoekige grondslag opgetrokken schuur van één bouwlaag en een kapverdieping onder een pannen zadeldak heeft aan de voorzijde een topgevel versierd met muizentandlijsten en aan de zijkanten voorzien van boog en S-vormige rondingen; de achterzijde heeft een rechtkantige topgevel. De kopse voorgevel heeft links een poortdeur en oorspronkelijk, blijkens een segmentboog, nog een poortdeur in het midden. Gaaf bewaarde eikenhouten kap (ankerbalkgebint). Tussen tiendschuur en voorburcht staan twee afsluitmuren, waarvan één met hekpijlers.

Waardering

De TIENDSCHUUR met twee afsluitmuren waarvan één met hekpijlers vertegenwoordigen het algemeen belang:

- vanwege de beeldbepalende ligging op de voorburcht;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de burcht;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de historische buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Schuur(L)