Bergen Limburg S 567
Bij Kasteellaan 20, 5855 AE te Well L

Omschrijving onderdeel 6: TOEGANGSBRUG met INRIJHEK.

De toegang tot de voorburcht wordt verleend door een bakstenen BRUG uit 1783 (zie jaartal in sluitsteen). De brug heeft drie bogen tussen pilasters en een balustrade met open (spitsboogvormig) metselwerk; aan de wegzijde is een deel halfrond uitgebouwd (draairuimte) met gebogen keermuren onder een rollaag, aan de zijde van de voorburcht een klapgedeelte (thans een vast brugdeel). Het hek bestaat uit vier forse bakstenen PIJLERS met rechthoekige spaarvelden in de schacht, beëindigd door een hardstenen dekplaat en bekroond door een lantaarn. Ter weerszijden van de toegangsbrug staan twee markante bomen (aan de kant van de Kasteellaan).

De TOEGANGSBRUG met INRIJHEK is van algemeen belang:

- vanwege de vormgeving van de brug;