Bergen Limburg S 567
Bij Kasteellaan 20, 5855 AE te Well L

Omschrijving onderdeel 7: RUINE.

Achter het hoofdgebouw, op de westhoek tussen de binnen- en buitengracht staat een vrijstaande ruïne van een oorspronkelijk ronde bakstenen torenmolen uit het einde van de 14de of begin 15de eeuw. De bakstenen toren in Vlaams verband gemetseld heeft een diameter van 7.90m en muren van 1.50m dikte in de kelder. In het muurwerk vele nissen met spie- en schietgaten. In de overkoepelde benedenruimte bevindt zich een put met aan de rand de toegang tot de put door een zeven meter lange, gebogen tunnel.

De RUINE is van algemeen belang:

- vanwege de archeologische waarde;

- als restant van de versterkte burcht;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de historische buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw Ruine