Kasteel Wijlreweg 1, 6321 PP te Wijlre

Omschrijving onderdeel 1

KASTEEL. Midden 17de-eeuws kasteel op rechthoekige grondslag, van baksteen met mergelbanden; boven een hoog onderhuis twee verdiepingen en een zolder; slechts één kamer diep (twee vensters) onder leien gedekt schilddak met ingezwenkt ruim overstek met noktorentje; aan de achterzijde (west- en parkzijde) tien (smalle) vensters breed. Op de zuidelijke kopgevel zit tussen twee ramen op de verdieping een zonnewijzer, XVIII? In de jaren '10 van de 20ste eeuw zijn aan de lange achterzijde op het niveau van de woonverdieping twee terassen in symmetrie gebouwd aan de noord- en zuideinde van de gevel; via twee monumentale trappen daalt men af naar een lager, ertussen gelegen terras, dat iets boven het waterpeil van de gracht ligt; de twee hoge terassen zijn min of meer vierkant: één zijde grenst aan de kasteelgevel en de andere drie rusten op halfronde bogen in baksteen; ook de borstwering (onregelmatige mergelblokken) van de trappen eindigt via een kwartronde bocht beneden in twee pijlers (mergel). De twee nokschoorstenen van Kasteel Wijlre zijn van mergel en baksteen, hetzelfde geldt voor de nokpionnen met windvaan. Aan de zijde van de achtergevel staan op de trappijlers siervazen (naar het laag gelegen middenterras). Voorts nog karakteristieke elementen als, bijvoorbeeld, dubbele terrasdeuren, (sier)ankers, dakkapellen met ornamenten. Inwendig heeft het Kasteel zijn hoofdindeling behouden; de uitmonstering van het interieur is sober van karakter en bevat o.m. vensters met binnenluiken.

Het KASTEEL Wijlre is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege:

- de ouderdom;