Bij Kasteel Wijlreweg 1, 6321 PP te Wijlre

Omschrijving onderdeel 4

POORT EN HEKKEN. Het ensemble van poorten en hekken bestaat uit: a. toegangspoort en ijzeren hekwerk b. inrijhek met dam. c. hek in oprijlaan. d. twee hekken als toegang tot de tuin. Ad. a. deze poort, XVIII-XIX, vormt de toegang tot de binnenplaats en staat aan het eind van de toegangsbrug en sluit aan op de zuidwestpunt van het dienstgebouw. De monumentale klassicistische poort met hardstenen omlijsting is gevat tussen twee zware vierkante pijlers in baksteen en mergel; in het midden boven de poort aan de brugzijde een hardstenen wapensteen; bovenzijde van de poort met pijlers een architraaf met fries in mergel gedekt door rijke kroonlijst. In de oostelijke pijler aan de binnenplaatszijde een hondehok. Een hoog ijzeren hekwerk met vergulde speerpunten verbindt de poort met de zuidgevel van het kasteel; het hek staat op een borstwering van mergel. Ad. b. het inrijhek met dam, XVIII, vormt de toegang tot het complex vanaf de Kasteel Wijlreweg. Op de dam met wangen en lage borstweringen (alles in mergel), die kwartrond eindigen aan de weg, staan twee vierkante pijlers met rijke mergelbekroningen; pijlers van baksteen met verspringende hoekblokken in mergel; aansluitend zijwangen in mergel; smeedijzeren hekvleugels, spijlen met puntbeëindiging, bovenregels in het midden voluutvormig eindigend. Ad. c. Tegenover het inrijhek aan de andere kant van de weg staat in de oprijlaan een identiek hek, doch zonder wangen en hekvleugels. Ad. d. vanaf het korte stuk oprit tussen brug (complexonderdeel 5) en toegangshek geven twee identieke hekken, XIX-XX, links en rechts toegang tot de nieuwe siertuinen; vierkante pijlers in mergel met eenvoudige dekplaat; de terra cotta vazen erop zijn nieuw; eenvoudige ijzeren hekken met vergulde punten.

De POORT EN HEKKEN zijn van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege

- de ouderdom;

- de robuuste architectuur van met name de poort;

- de beeldbepalende, ornamentele en ensemblewaarden;

- als historisch karakteristieke en functionele onderdelen van de historische buitenplaats Kasteel Wijlre.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen