Actualiteit gegevens: 16-01-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526615
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 januari 2004
Kadaster deel/nr: 
40134/138
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meierijstad
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Schijndel
X-Y coördinaat: 
160023 - 402914

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

LANGGEVELBOERDERIJ uit 1831, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het pand ligt in het kerkdorp Wijbosch, schuin tegenover de plaats waar sinds 1428 een kapel staat en waaraan het zijn naam ontleent. Aan de straat staan vier volwassen leilinden.

Omschrijving

De eenlaagse langgevelboerderij van het dwarsdeeltype op rechthoekige plattegrond is boven een gepleisterde plint opgetrokken uit oranjebruine handgevormde baksteen in kruisverband. Het zadeldak met wolfseinde en dakschild is gedekt met gemêleerde muldenpannen. Op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte een gemetselde schoorsteen op de nok. De lange voorgevel heeft links van de nieuwe voordeur met gedeeld bovenlicht in oud kozijn een venster en rechts twee vensters met 25-ruits schuiframen en dubbele opgeklampte luiken. Het venster rechts naast de deur is secundair ingebracht. Gemetselde lekdorpels. Ramen en deur, die even hoog zijn, hebben strekken boven en rollagen onder. Tussen de beide vensters een loden verzekeringsplaat met afbeelding van Sint-Joris met de draak en de letters O.B.W.M. (Onderlinge Brandschade Waarborg Maatschappij?). De asymmetrisch ingedeelde korte gevel links is zonder plint. Rechts twee vensters met 25-ruits schuiframen, het linker is secundair. Uiterst links opkamervenster met 12-ruits schuifraam en dubbele opgeklampte luiken, waaronder een getralied keldervenster. Opkamervenster en venster uiterst rechts voorzien van strekken en rollagen. Op zolderniveau twee secundaire vensters met zesruits klapramen en dubbele opgeklampte luiken. Ter plaatse bouwsporen van een dichtgezet hooiluik. Vlechtingen en staafankers. In fractuurschrift de naam "Kapelhof", XXd. Het bedrijfsgedeelte heeft aan de straatzijde een staldeur en twee dichtgezette korfboogvormige inrijopeningen ten behoeve van dwarsdeel en/of wagenschuur. De korfbogen hebben strekken en hardstenen duimstenen. Daarvoor in de plaats zijn elders dubbele deeldeuren met gesmede gehengen gekomen, terwijl de muur op regelmatige afstanden voorzien is van tweeruits stalramen uit beton. De korte gevel rechts onder dakschild is geheel vernieuwd in machinale steen en heeft drie schuifdeuren. In de lange achtergevel o.a. zesruits stalramen. Inwendig zijn er in de stal vier ankerbalkgebinten, waarvan de stijlen aan de zijde van de achtergevel vervangen zijn door stalen staanders. Hooizolder op o.a. gekantrecht eikenhout.

Waardering

De langgevelboerderij uit 1831 is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een langgevelboerderij uit de vroege negentiende eeuw. Het documenteert de opleving in de landbouw tijdens de beginjaren van het Koninkrijk der Nederlanden en is daarmee van belang voor de geschiedenis van de landbouw. Het pand is van belang voor de locale geschiedenis vanwege de herinnering aan de middeleeuwse kapel ter plaatse. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het is met de leilinden straatbeeldbepalend.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKapeleind85482 EESchijndel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
SCHIJNDELD7796

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18311831exactvervaardiging