526619 - Boom en Bosch
Breukelen-Nijenrode B 4871
Bij Markt 13, 3621 AB te Breukelen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch. Ten noorden van het hoofdgebouw een bouwhuis dat na de restauratie van 1979-81 in gebruik is genomen als kantoorruimte. Het wit gepleisterde gebouw op rechthoekige grondslag bestaat uit twee bouwlagen en een zolder onder een afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het pand is rondom op beide verdiepingen voorzien van empirevensters, deels schuivend, deels draaibaar en deels voorzien van persiennes. Voorts diverse eenvoudige toegangsdeuren met bovenlicht en een voormalige dubbele koetsdeur in de voorgevel. Het bouwhuis dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Waardering Het BOUWHUIS behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch is van algemeen belang:

- Vanwege de ouderdom;

- Vanwege de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg;

- Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- Als representatief voorbeeld van de restauratiepraktijk uit de jaren '70 en '80 van de 20ste eeuw.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis