526619 - Boom en Bosch
Breukelen-Nijenrode B 4871
Bij Markt 13, 3621 AB te Breukelen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 6: (op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 6) TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch. Het tuinhek aan de Vecht wordt geflankeerd door een stel zandsteenkleurige tuinvazen op een bijbehorend piedestal. De ornamentele vazen staan op een voet, zijn achthoekig van vorm, waarbij de vier grotere vlakken voorzien zijn van een medaillon en worden bekroond door een bewerkt deksel. De blokvormige piedestals zijn voorzien van paneelvakken en een ornamentele rand met klokjesmotief onder de deklijst. De tuinvazen en piedestals zijn afgebeeld op de gravure van Stoopendaal (1719), op de tekening van J. de Beyer (1750) en op de prenten van P.J. Lutgers (1836 en 1871). Vazen en piedestals dateren van omstreeks 1700.

Waardering De TUINSIERADEN behorende tot de buitenplaats Boom en Bosch zijn van algemeen belang:

- Vanwege de ouderdom;