Breukelen Sint Pieters B 1102
Breukelen Sint Pieters B 1347
Breukelen Sint Pieters B 1349
Breukelen Sint Pieters B 1100
Bij Zandpad 80, 3621 NG te Breukelen

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG.

Hoewel het huis door de eeuwen heen als buitenhuis gebruikt is geweest, heeft het zich niet tot een grootschalige buitenplaats ontwikkeld in de meer gebruikelijke trant met een uitvoerige (sier)tuinaanleg en daaruit voortkomende tuinornamenten en/of -bebouwing. Hiertegenover staat dat daardoor de oorspronkelijke middeleeuwse aanleg in feite nauwelijks gewijzigd is en het complex met zijn bijgebouwen een zeer oorspronkelijke, oude indruk maakt. De dispositie van de gebouwen, hoewel deze later vergroot zijn, is nog dezelfde als die van omstreeks 1300. Tot deze oorspronkelijke opzet hoort ook de oprijlaan en de eveneens later vergrote slotgracht met het eiland. De oprijlaan van het poortgebouw naar de boerderij is in de 17de eeuw uitgebreid met een dwarslaan naar de nieuwe ingang in de zuidvleugel van het hoofdhuis. Uit 18de-eeuwse prenten wordt duidelijk dat er waarschijnlijk een bescheiden formele aanleg of beplanting geweest moet zijn, maar hiervan is niets terug te vinden. Rond het midden van de 19de eeuw is ten noorden van de slotgracht een klein wandelbos in landschappelijke trant aangelegd. Hiermee werd het lanenstelsel uitgebreid met een rondgaande laan met een gebogen verloop. Deze laan loopt rond een klein hol gazon. De slotgracht is toen opnieuw vergroot en verkreeg daardoor het aangezicht van een forse, landschappelijke vijver.

De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als voorbeeld van een nagenoeg gaaf bewaarde middeleeuwse hoofdstructuur met de kleinschalige 19de-eeuwse landschappelijke aanleg daarin.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg tuin en parkaanleg