Breukelen Sint Pieters B 1102
Breukelen Sint Pieters B 1100
Bij Zandpad 81, 3621 NG te Breukelen

Omschrijving van onderdeel 3: POORTGEBOUW.

Het poortgebouw dateert van omstreeks 1300. De oorspronkelijke ontsluiting tot het goed bevond zich aan de laan die langs de zuidzijde loopt. Dwars hierop liep de toegangslaan naar de oostzijde van het huis, dat oorspronkelijk aan die zijde zijn toegang had. Deze toegangslaan werd van ouds gemarkeerd door een poortgebouw, waarvan de resten in de vorm van zwaar muurwerk van de buitengevels nog aanwezig is. Deze zijn uit zware baksteen opgetrokken en hebben in oorsprong vermoedelijk een balken zolder met enige kapvorm gehad. Deze afdekking is reeds lang verdwenen, evenals een gemetselde top met boog die in later tijd aangebracht is geweest. Het muurwerk vertoont aan beide zijden een grote en een kleine rondboog nis. Tegen de buitenzijden van deze muren staan de bouwhuizen. Deze gaan waarschijnlijk terug op reeds in de middeleeuwen aanwezige bouwwerken, maar maken thans in hoofdzaak een 17de-eeuwse indruk.

Het POORTGEBOUW is van algemeen belang:

- vanwege de functionele betekenis voor het complex;