Breukelen Sint Pieters B 1102
Zandpad 81, 3621 NG te Breukelen

Omschrijving onderdeel 5: BOUWHUIS (links).

Reeds vanaf de eerste aanleg (ca. 1300) hebben er aan weerszijden van de poort bouwhuizen gestaan. Deze waren oorspronkelijk kleiner. Het huidige bouwhuis maakt in hoofdzaak een 17de-eeuwse indruk en is een vervanging van het oudere, mogelijk met gebruikmaking van oude restanten, b.v. fundamenten. Het bouwhuis bestaat uit één bouwlaag met een met pannen gedekt zadeldak tussen topgevels. Het heeft een rechthoekige plattegrond en staat met de rechter gevel tegen het oude poorthuis aan. In oorsprong herbergde het gebouw waarschijnlijk twee woningen, hetgeen aan de indeling van de voorgevel nog afleesbaar is. Thans is dit er één. Het rechter deel heeft rechts een voordeur in het midden met twee roedeverdeelde schuiframen ter linkerzijde en het linkerdeel heeft een voordeur in het midden met aan weerszijden een roedeverdeeld schuifraam, waarvan het rechter vergroot is tot deur. De rechter zijgevel is blind, de linker heeft twee roedeverdeelde schuiframen met luiken en daarboven twee kleinere roedeverdeelde ramen in de top. De achtergevel vertoont een deur met een roedeverdeeld raam en twee grote stalramen, thans als glaspui uitgevoerd, waarvan er waarschijnlijk tenminste één een latere toevoeging is. Op het dak staan twee schoorstenen en geen dakkapellen.

Het linker BOUWHUIS is van algemeen belang:

- vanwege de functionele betekenis voor de buitenplaats;