Roden E 400
Mensingheweg 5, 9301 KA te Roden
Mensingheweg 7, 9301 KA te Roden
Mensingheweg 9, 9301 KA te Roden

Onderdeel 1

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Huis Mensinge of Huis te Roden). Het aan drie zijden omgrachte bakstenen huis dateert in oorsprong uit de 15de eeuw, is herbouwd in de 16de eeuw en tot zijn huidige vorm verbouwd in 1728. Uit de 15de eeuw resteren de met leem gemetselde binnenmuren ter plaatse van de huidige salon, grote kamer en bibliotheek; het 16de-eeuwse deel omvat de noordzijde met keuken en kelder (onderkeldering is uniek voor Drentse havezaten); bouwsporen verwijzen naar het dit oude deel en het aansluitende deel uit 1728, inwendig tussen deze delen een steektrap. Het op U-vormige grondslag opgetrokken gebouw bestaat uit een langgerekt (ondiep) hoofddeel van twee verdiepingen en twee lagere verdiepingloze zijvleugels van ongelijke lengte onder met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekte schilddaken; gemetselde schoorstenen. In de gevels vernieuwde vensters (H-vensters met tweeruits bovenlicht, waarvan een aantal met persiennes). Restauratie 1986. De symmetrisch ingedeelde voorgevel van vijf vensterassen heeft centraal de toegangsdeur met bovenlicht gevat in een eenvoudige omlijsting. De regelmatig ingedeelde achtergevel heeft tien vensterassen met H-vensters op de bel-etage en openslaande vensters op de verdieping; drie getraliede kelderlichten. In deze gevel bouwsporen en baksteen van verschillend formaat. Smeedijzeren muurankers (schieters). In de zijvleugels toegangsdeuren, H-vensters met tweeruits bovenlicht (een enkel met persiennes), schijnvensters en kleine vensters; in de westgevel van de rechtervleugel een zonnewijzer. In het INTERIEUR is onder meer van belang:

- de gaaf bewaarde ruimte-indeling met lange gang (parallel aan de voorgevel) waarachter de kamers liggen;

- de in oorsprong 16de-eeuwse keuken en kelder; keuken betegeld met 'witjes', grote schouw, vloer van Bremer zandsteen (ook in de gang);

- 18de-eeuwse schouw met verguld rococo snijwerk in de eetkamer;

- de gedecoreerde scheidingswand tussen bibliotheek en grote kamer met doorgang versierd met rococo snijwerk;

- de houtimitaties in de kamers (laat 19de-eeuws).

HOOFDGEBOUW (Huis Mensinge of Huis te Roden) van algemeen belang:

- vanwege het hoofdgebouw dat een representatief voorbeeld is van een Drentse havezate;

- vanwege de gaaf bewaard gebleven oorspronkelijke plattegrond en de aanwezigheid van een aantal waardevolle interieuronderdelen;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.