Roden E 774
Mensingheweg 1, 9301 KA te Roden

Onderdeel 4A

Inleiding

De in historiserende stijl opgetrokken bouwhuizen uit 1920 behorende tot de buitenplaats Mensinge staan aan weerszijden van de toegangslaan. Het noordelijke bouwhuis vormt de pendant van het zuidelijke bouwhuis.

Omschrijving

Noordelijk BOUWHUIS op haakvormige grondslag. Het uit baksteen opgetrokken verdiepingloze gebouw heeft geblokte hoeklisenen, een brede geprofileerde daklijst en een hoog opgaand met geglazuurde Romaanse pannen gedekt schilddak; gemetselde hoekschoorstenen met (kunst)stenen elementen en een ijzeren kap; dakkapellen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenrisaliet met geblokte lisenen aan weerszijden van de segmentvormige inrijdeuren (thans met moderne glasinvulling) en boven de daklijst een frontonvormige bekroning met oeil de boeuf in een decoratieve omlijsting van (kunst)steen. In de gevel kruisvensters met glas-in-lood bovenraam; oorspronkelijk met luiken. Op de rechterhoek een inpandige zuilenportiek, waarin de toegangsdeur; hardstenen bordes; dak gedragen door (kunst)stenen zuilen. In de uitbouw aan noordwestzijde ijzeren rondboog stalvensters, waarvan twee later naar onderen toe verlengd. Aan de linkerzijgevel een ijzeren spijlenhek tussen twee hekstijlen. De moestuinmuur aan noord-oostzijde (met ingemetseld oeil de boeuf) bijpassend maar niet oorspronkelijk.

Noordelijk BOUWHUIS van twee bouwhuizen van algemeen belang:

- vanwege de vroeg-20ste-eeuwse historiserende vormgeving;