526671 - Koninginnensluis
Vreeswijk B 7415
Vreeswijk B 2836
Vreeswijk B 6569
Nieuwegein, Koninginnensluis/in het Merwedekanaal

Omschrijving complexonderdeel 1

De in het Merwedekanaal gelegen gekoppelde SLUIS heeft twee verbrede sluiskolken van elk twaalf meter breed en een lengte van circa 120 meter. De wanden van de sluis zijn opgetrokken uit basaltblokken en de hoofden zijn van baksteen met hardstenen hoeken en afdekplaten. De sluis is uitgevoerd met houten puntdeuren. Het sluishoofd aan de zijde van de Lek heeft dubbele sluisdeuren en schotbalksponningen. Op de hoofden staat een takel ten behoeve van de schotbalkkering. In de westelijke wand is een gedenksteen met de jaartallen '1882-1886' aangebracht. Over het hoofd ligt een dubbele ophaalbrug (complexonderdeel 2). Het tussenhoofd en het benedenhoofd zijn uitgevoerd met een enkel stel puntdeuren. Over het benedenhoofd ligt een niet oorspronkelijke enkele ophaalbrug. In beide sluiskommen zijn in de wanden in het midden tegenover elkaar trappen aangebracht. Bij de oostelijke trap van de bovenkolk is een gedenksteen met de inscriptie: 'Koninginnensluis 4 augustus 1892' aangebracht. Voorts zijn hardstenen haalkommen aangebracht en dubbele ijzeren bolders. In de sluiswanden zijn diverse peilschalen aangebracht.

Waardering complexonderdeel 1

De sluis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gekoppelde sluis, uitgevoerd in overwegend basalt en hardsteen alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de overige complexonderdelen en van (historisch) stedenbouwkundig belang voor Vreeswijk.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Sluis

Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Gekoppelde sluis