526661 - Nieuw Amelisweerd
Bunnik C 305
Bij Koningslaan 1, 3981 HD te Bunnik
Bij Koningslaan 3, 3981 HD te Bunnik
Bij Koningslaan 5, 3981 HD te Bunnik

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4: ENSEMBLE van BERGSCHUURTJE en TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Nieuw Amelisweerd.

Ten zuiden van koetshuis/tuinmanswoning een ommuurde moestuin met een bergschuurtje aan de rand. Het schuurtje op rechthoekige grondslag is opgetrokken uit gele baksteen met horizontale banden van rode baksteen. Het heeft een zadeldak met overstek en windveren, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Op het dak een schoorsteen. In de westelijke eindgevel centraal een groot venster, samengesteld uit twee rijen van drie gekoppelde meerruits vensters boven elkaar; daarboven een getoogd houten luik. Het schuurtje dateert uit het begin van de 20ste eeuw, de tuinmuur is vermoedelijk ouder.

Waardering

Het ENSEMBLE van BERGSCHUURTJE en TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Nieuw Amelisweerd is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de gaaf bewaarde eenvoudige, harmonieuze en doelmatige vormgeving;