526671 - Koninginnensluis
Vreeswijk B 7415
Nieuwegein, Over de Koninginnensluis

Omschrijving complexonderdeel 2

De over het zuidelijk sluishoofd geplaatste DUBBELE OPHAALBRUG, vervaardigd uit geklonken staal. In de zwikken van de dwarsliggers bevinden zich uitsparingen. De contragewichten worden gedragen door vakwerkliggers. Aan de noordzijde van de rijbaan bevindt zich een gietijzeren hekwerk met geprofileerde, van dennenappels voorziene balusters. De hydraulische aandrijving, het bedieningshuis en de slagboom zijn niet oorspronkelijk en vallen buiten de bescherming.

Waardering complexonderdeel 2

De verkeersbrug is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een eind l9de-eeuwse dubbele ophaalbrug alsmede vanwege het materiaalgebruik. De brug is tevens van ensemblewaarde in relatie tot de overige onderdelen van het complex.