526671 - Koninginnensluis
Vreeswijk B 5412
Koninginnensluis 5, 3433 CV te Nieuwegein
Koninginnensluis 6, 3433 CV te Nieuwegein
Koninginnensluis 7, 3433 CV te Nieuwegein

Omschrijving complexonderdeel 3

Aan de oostzijde van de sluis gelegen bouwblok met ARBEIDERSWONINGEN is tussen 1882 en 1884 ontworpen door J. Sizoo en bestaat uit zeven arbeiderswoningen in neo-renaissancestijl. De nummers 1 en 5 werden later gebouwd; nummer 7 dateert van 1929. Oorspronkelijk was het middelste huis, nummer 4, uitgevoerd met een trapgevel.

Iedere woning bestaat uit één bouwlaag onder een doorlopend zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg, gedekt met blauwe bouletpannen en voorzien van een geprofileerde gootlijst. Woning nummer 4 springt uit ten opzichte van de andere woningen en heeft bovendien een risalerende middenpartij onder een zadeldak haaks op het hoofddak. Ook woning nummer 7 springt iets uit en heeft voorts een ander metselverband (Vlaams verband) dan de andere woningen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband met geknipte voegen. Het metselwerk wordt versierd met gele baksteenmotieven in neorenaissancestijl, zoals horizontale banden, ontlastingsbogen met sluitsteenmotieven, boogveldvullingen met decoratief metselwerk en een sierlijst onder de dakgoot. Alle woningen hebben in de voorgevel een deur met bovenlicht en een kleine stoep. De woningen 1, 5, 6, en 7 hebben links of rechts van de deur twee vensters. Bij de woningen nummer 3 en 4 is er nog een derde venster. Woning nummer 4 is breder en heeft een tuitgevel. Op de begane grond is een samengesteld venster aangebracht en op de verdieping twee smalle vensters. Links van het middenrisaliet bevinden zich twee vensters en rechts een deur en een venster. Hierboven is op het dak een kleine dakkapel geplaatst. De linkerzijgevel bevat twee smalle vensters met een luik op de begane grond en twee stolpvensters met een bovenlicht op de verdieping. De rechterzijgevel heeft twee vensters op de verdieping zoals in de linkerzijgevel en bevat een smal venster op de begane grond. De achtergevel bevat per woning twee of drie vensters en een deur met een bovenlicht. Bij een drietal woningen is aan de achterzijde een bijkeuken uitgebouwd. Deze vallen buiten de bescherming.

Waardering complexonderdeel 3

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bij de vormgeving de overige bebouwing van het Merwedekanaal behorend bouwblok bestaande uit zeven arbeiderswoningen in neorenaissancestijl. Voorts van belangrijke ensemblewaarde in samenhang met de voor de huizen gelegen Koninginnensluis en de opzichterswoning (Koninginnenlaan 28), alsmede vanwege de markante situering aan het Merwedekanaal.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Sluismeesterswoning(K) nrs. 1,2,3,5,6,7 knechtwoningen

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Sizoo, J. ; Utrecht