526671 - Koninginnensluis
Vreeswijk B 1752
Koninginnenlaan 28, 3433 CT te Nieuwegein

Omschrijving complexonderdeel 4

De markant op hoek Koninginnenlaan / Jaagpad, ten noordoosten van de sluis gelegen VILLA 'Hoog Sandveld' is in 1904 gebouwd als woning voor de hoofdopzichter. De serre aan de achterzijde was oorspronkelijk een open veranda. Deze is rond 1910 dichtgezet. Het balkon aan de voorzijde was oorspronkelijk uitgevoerd met een gietijzeren hekwerk met Art Nouveau-detaillering en consoles. Het pand bestaat uit twee bouwlagen onder een samengesteld dak, gedekt met blauwe bouletpannen. Aan de rechterzijde bevindt zich een éénlaags bouwdeel onder een afgeplat schilddak gedekt met blauwe bouletpannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband en platvol gevoegd. De uitgemetselde plint, waterlijsten en horizontale banden zijn evenals de getoogde strekken uitgevoerd in groen geglazuurde baksteen. De boogvelden hebben een groen / wit tegelmozaïek. De regendorpels onder de vensters zijn van natuursteen. Alle vensters met uitzondering van die in de achtergevel zijn voorzien van louvreluiken uit 1939. De voorgevel van bet hoofdvolume, aan de Koninginnenlaan, heeft links een licht risalerende gevelpartij, die eindigt in een tuitgevel met schouderstukken. Op de begane grond bevindt zich een gekoppeld schuifvenster. Op de verdieping is een balkon aangebracht met balkondeuren voorzien van zij- en bovenlichten en op de zolderverdieping een klein schuifvenster. Rechts in de voorgevel is de ingang met een paneeldeur voorzien van smeedijzeren deurroosters en met een natuurstenen stoep en een betonnen luifel uit 1939. Boven de luifel bevindt zich een bovenlicht met glas-in-lood. Op de verdieping is een schuifvenster met louvreluiken geplaatst. De aanbouw bevat in de voorgevel een en de rechterzijgevel twee schuifvensters met louvreluiken. De rechterzijgevel heeft voorts boven de éénlaags hoge aanbouw slechts een zeszijdig venster voorzien van glas-in-lood. Links hiervan is een uitgemetselde schoorsteen geplaatst. De linkerzijgevel heeft op de begane grond twee en op de verdieping één schuifvenster. Aan de achterzijde is op de begane grond rechts de houten serre gebouwd onder een met zink gedekt lessenaarsdak. Links hiervan is een ingang, voorzien van een paneeldeur met een smeedijzeren deurrooster en een bovenlicht en voorts een klein rechthoekig venster met diefijzers van het toilet; links daarvan het raampje van het personeelstoilet. Op de verdieping zijn twee schuifvensters aangebracht. Geheel links in de aanbouw bevindt zich een paneeldeur en twee kleine rechthoekige venstertjes van de bijkeuken. Het huis heeft nog de oorspronkelijke indeling en detaillering met links van de gang kamers-en-suite met aansluitend de serre en rechts in het lage gedeelte een kleine salon en woonkeuken. De kamers-en-suite hebben stucplafonds met decoratieve rozetten en hoekstukken. De schuifdeuren zijn voorzien van opvallend hang- en sluitwerk, waarop gekruiste sleutels, een klimmende leeuw en de letters DRGM zijn aangebracht. In de gang en kelder liggen gekleurde plavuizen. Op zolder is een afgetimmerde dienstbodekamer. Voor het huis staat een smeedijzeren spijlenhek.

Waardering complexonderdeel 4

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van als opzichterswoning gebouwde villa, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm, indeling en detaillering van zowel het exterieur als het interieur. Voorts is de villa van belangrijke ensemblewaarde in samenhang met de nabij gelegen Koninginnensluis en andere dienstwoningen. Tenslotte is de villa waardevol vanwege de markante situering op een lichte verhoging nabij de Lage Brug aan de entree van het oude dorp Vreeswijk.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Opzichterswoning