Vorden D 618
Bij Ruurloseweg 115, 7251 LD te Vorden

Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS.

Inleiding

BOUWHUIS (XVIII en XIX) onderdeel van de historische buitenplaats Het Medler opgetrokken in baksteen, bestaande uit een bouwlaag met L-plattegrond afgesloten door een schilddak met gesmoorde pannen. In het linker deel bevinden zich de stallen en koetsruimten, in het rechter deel van het bouwhuis een dienstwoning. In de zuidelijke voorgevel van de dienstwoning jaartalankers 1760.

Omschrijving

In de voorgevel van het koetshuis en in de linker zijgevel van de dienstwoning bevindt zich een dubbele deuropening onder een korfboog. De gevel boven de linker poort eindigt in een topgevel met aangekapt zadeldak. In de topgevel bevindt zich een hooiluik. Tussen de poorten bevindt zich een deur met halfrond bovenlicht met waaiervormige roedenverdeling. Aan weerszijden van de deur een blindvenster met identiek bovenlicht. De gevel eindigt in gietijzeren goten op houten klossen. De gevelopeningen in het rechter woongedeelte zijn voorzien van meerruits ramen. In de uiterste zuidoosthoek van het schilddak boven het woongedeelte, een in hout uitgebouwde duivenslag in de vorm van een driehoeksfronton met zeven vlieggaten.

Het interieur van de stallen en koetsruimten is grotendeels nog oorspronkelijk. Het interieur van het woongedeelte is niet bekend.

Het BOUWHUIS als onderdeel van de historische buitenplaats het Medler is van algemeen belang:

- als goed voorbeeld van een in oorsprong 18e-eeuws bouwhuis opgetrokken in steen waarin zowel de stallen en de koetsruimten, als de dienstwoning waren ondergebracht;

- vanwege zorgvuldig materiaalgebruik, de eenvoudige en harmonische architectuur van het in- en exterieur;

- als wezenlijk cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van het complex;

- vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats.