Woudrichem G 731
Bij Eng 2, 4288 JT te Uitwijk

Omschrijving onderdeel 2.

Inleiding

Het BAKHUIS, met smeedijzeren balkankers die het jaartal 1605 aangeven, bevindt zich links naast het woonhuis van de boerderij. Het ligt hiermee parallel. Het bakhuis bestaat uit een stenen voor- en een houten achterbouw. De achterbouw, die hergebruikte gebinten bevat, behoort niet tot de bescherming. Echter de ovenuitbouw wel.

Omschrijving

Het eenlaagse bakhuis met een zolderverdieping heeft een rechthoekige plattegrond. Het wordt gedekt door een rieten zadeldak. De nok ligt loodrecht op de Heulstraat. De symmetrische voorgevel bestaat uit een tuitgevel met op de begane grond een schuifvenster met roeden, dat in het bovenraam een tienruits- en in het onderraam een vijftienruits verdeling geeft. Op zolder een klein venster met vierruits verdeling in het roedenraam. In de linkerzijgevel een schuifvenster met roeden, dat in het bovenraam een achtruits en in het onderraam een twaalfruits verdeling geeft. In de rechterzijgevel de oorspronkelijke de toegangsdeur. Het interieur van het bakhuis bevat een authentieke naar het noorden uitgebouwde bakoven, die zich nu in de achterbouw bevindt. Het bakhuis is inwendig betegeld met zogenaamde witjes. Hierin zijn twee vermoedelijk 18e eeuwse tegeltableaus opgenomen. Vier tegels in de kleur mangaan vormen een ornamentaal tableau, vier andere meerkleurige tegels geven een vogel in een kooi weer.

Waardering

Het boerderijcomplex heeft cultuurhistorische waarden: het complex is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis