526703 - Boerderij complex
Oisterwijk K 1013
Heikant 8, 5066 CR te Moergestel

Inleiding

LANGGEVELBOERDERIJ, wellicht oorspronkelijk met middenlangsdeel, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XVIIIB-XIXa. Samen met een schaapskooi, een halfopen karschop en een schuur gelegen buiten de bebouwde kom aan een ontginningsweg te midden van de weilanden en akkers.

Omschrijving

Eenlaagse langgevelboerderij onder rieten zadeldak met wolfseinden. Het pand is opgetrokken uit roodbruine handvormbaksteen, gedeeltelijk in kruisverband. De korte achtergevel is jonger. Het bedrijfsgedeelte heeft aan een zijde deels rode, deels gesmoorde Hollandse pannen, het wolfseinde rode muldenpannen. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok boven het woongedeelte. De lange zuidgevel met de hoofdingang heeft een deur met gedeeld bovenlicht en aan weerszijden T-kozijnen met 14-ruits bovenlicht en twee 9-ruits draairamen. Voorts een staldeur onder segmentboog en een dubbele deur onder segmentboog met strekken en aan weerszijden een klein venster met kruisroedenraam en lekdorpel. De oostgevel is jonger. De andere lange gevel heeft een vernieuwd tweedelig venster met lekdorpel en deur ter plaatse van de woning. Bedrijfsgedeelte met deur en klein venster met kruisroedenraam. De later vernieuwde korte westgevel is symmetrisch van opzet. Wellicht oorspronkelijk met dubbele deeldeur die toegang gaf tot een middenlangsdeel. Uiterst links en rechts bouwnaden. In het midden ter plaats van een oorspronkelijke, nu dichtgezette deuropening onder segmentboog een 6-ruits getoogd betonvenster. Aan weerszijden een getoogd 6-ruits stalraam van ijzer. Op zolderniveau een hooiluik. Staafankers.

Waardering

De langgevelboerderij uit XVIIIB-XIXa is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een streekeigen boerderijtype. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur en onderdelen van het interieur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De boerderij heeft in combinatie met de bijbehorende schaapskooi, schuur en karschop ensemblewaarde. De boerderij is straatbeeldbepalend.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)