Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526715
Complexnummer
526712 - Pompstation Gemeentewaterleidingen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82909/172
Kadastrale aanduiding
Amsterdam Y 3984 A2
Amsterdam Y 3984 A8
Amsterdam Y 3984 A4
Amsterdam Y 3984 A11
Amsterdam Y 3984 A1
Amsterdam Y 3984 A6
Amsterdam Y 3984 A9
Amsterdam Y 3984 A10
Amsterdam Y 3984 A7
Amsterdam Y 3984 A5
Amsterdam Y 3984 A3
Watertorenplein 2 A, 1051 PA te Amsterdam
Watertorenplein 2 B, 1051 PA te Amsterdam
Watertorenplein 2 C, 1051 PA te Amsterdam
Watertorenplein 2 D, 1051 PA te Amsterdam
Watertorenplein 2 E, 1051 PA te Amsterdam
Watertorenplein 2 F, 1051 PA te Amsterdam
Watertorenplein 2 G, 1051 PA te Amsterdam
Watertorenplein 2 H, 1051 PA te Amsterdam
Watertorenplein 2 I, 1051 PA te Amsterdam
Watertorenplein 2 J, 1051 PA te Amsterdam
Watertorenplein 2 K, 1051 PA te Amsterdam
Watertorenplein 2 L, 1051 PA te Amsterdam
Watertorenplein 2 M, 1051 PA te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Voormalig MAGAZIJNGEBOUW uit het begin van de 20ste eeuw, onderdeel van het complex Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam, geheel vrijstaand en haaks op de noordgevel van het pompgebouw gelegen, aan de oostelijke rand van het voorterrein van het complex.

Omschrijving

Magazijngebouw op een samengesteld rechthoekig grondplan met één tot twee bouwlagen boven het maaiveld en onder zadeldaken met blauwgrijze kruispannen. Het gebouw is samengesteld uit een in totaal acht traveeën breed hoofdgebouw met hoger middendeel en een in het verlengde liggende lagere vleugel aan de zuidzijde. Tegen de oostgevel nog een lagere aanbouw onder plat dak. De daken hebben een overstek met bewerkte gordingkoppen en houten beschot. De lagere delen van het hoofdgebouw hebben aan de voor- en achterzijde een dakkapel met ingestoken kap, die de overstek met gootlijst doorbreekt. Hierin een breed getoogd venster met stijlen en tussendorpel en meerruits raamvulling.

Gemetselde gevels in roodbruine baksteen in afwisselend koppen- en strekkenlagen en kruisverband en op donkere plint. Gebruik van natuursteen bij de afgeschuinde benedendorpels, aanzetstenen van de segmentbogen boven vensters en deuren, en hoekstenen van de plint. De voor- en achtergevels van de lagere delen van het hoofdgebouw hebben een gemetseld en uitkragend tandfries waarin opgenomen de accentuering in het metselwerk onder de kapellen. De zijgevels hebben een getrapt oplopend gemetseld en uitkragend fries. De licht getoogde vensters hebben een middenstijl en tussendorpel: in de zuidelijke vleugel met twee zesruits ramen met twee vierruits bovenlichten met tuimelraam; in het hoofdgebouw op de begane grond twee dito vensters met twee twaalfruits ramen met twee zesruits bovenlichten en op de verdieping dito vensters met respectievelijk negen- en zesruits geleding. Aan de zuidzijde in de geveltop van het hoofdgebouw en vleugel een rond venster met respectievelijk zes- en vierruits roedenverdeling. Toegangen met dubbele openslaande deuren met lichten in de westgevel van het hogere middendeel en in de noordelijke en zuidelijke zijgevel van het hoofdgebouw. Verder een toegangsdeur met lichten in de achtergevel van de vleugel en paneeldeur en kleinere vensters in de achteraanbouw. De noordelijke zijgevel heeft in de top een met stijlen en tussendorpel gelede vensterpartij met hoog en dubbel hijsluik en hijsbalk.

Waardering

Magazijngebouw van algemeen belang wegens industrieel-archeologische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Pompstation Gemeentewaterleidingen Amsterdam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526712. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn Magazijngebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1925
globaal
Begin twintigste eeuw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Utilitair-eclectische trant

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur