Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526738
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
7 april 2003
Kadaster deel/nr: 
18706/13
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119951 - 488030

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1938-1939 op de hoek van de Van Hallstraat en de Kostverlorenvaart gebouwd FABRIEKSGEBOUW met bovenwoningen, naar een ontwerp van B. Merkelbach en Ch.J.F. Karsten in de stijl van het Nieuwe Bouwen, in opdracht van de Drukinktfabriek Gebr. Hartmann's Graficolor N.V. De hoofdaannemer was Fa. Boele & van Eesteren. De stalen ramen werden geleverd door De Vries Robbé & Co. Gedenksteen ter gelegenheid van eerstesteenlegging: zaterdag 25 maart 1939.

NB. In 1941 is de schoorsteen op de vernisstokerij na brand gesloopt en door een nieuwe vervangen. Inmiddels is ook deze schoorsteen gesloopt.

Omschijving

Fabrieksgebouw. Aan de noordzijde van het perceel bevindt zich rechts van de toegangspoort een lager, tot het ensemble behorend gebouwtje met in oorsprong de rijwielstalling, traforuimte en vernisstokerij. De eigenlijke drukinktfabriek bevond zich in oorsprong op de eerste verdieping. Op de begane grond bevonden zich de kantoren en toonkamer, waarachter de expeditie. Aan de zuidzijde bevond zich de autogarage. Met verschillende kubische volumes onder licht overstekende platte daken opgetrokken fabrieksgebouw op een samengestelde rechthoekige plattegrond. De fabriek heeft een kelderverdieping, begane grond, eerste verdieping en een kleinere, vanaf de oostzijde teruggezette tweede verdieping voor de twee dienstwoningen. Het betonskelet is aan de buitenzijde met pleister- en schilderwerk geaccentueerd. De tussenliggende geveldelen zijn gevuld met gele baksteen in klezoorverband. Stalen deuren en venster over de volle traveebreedte en gebruik van natuurstenen onderdorpels bij de vensters van de noordgevel. De oostgevel is tien traveeën breed en heeft brede, in hoogte variërende vensters in horizontale series met vier-, acht- of twaalf-ruits roedenverdeling. In de tweede en vijfde travee dubbele laad- en losdeuren onder hijsbalken. Bandvenster boven kelder. De westgevel is eveneens tien traveeën breed met stalen vensters; de blinde noordelijke travee is hoger opgetrokken. Laadplatform en twee paar hoge hijsluiken in vijfde travee onder hijsbalk. De noordelijke gevel is twee traveeën breed en heeft een in portiek gelegen toegang met stalen deur, dito vensters, alsmede een zesruits rond venster met tuimelraam. In het portiek bevindt zich een natuurstenen gedenksteen. De zuidgevel is blind en heeft een enkele eenvoudige toegangsdeur. De tweede verdieping met de dienstwoningen heeft een luifel, samengestelde vensters en een dakterras met driekwartrond balkon in het midden. Centraal op het dak de hoge opbouw van de liftschacht. Rechts van de toegangspoort de bebouwing van één bouwlaag met ijzeren hek voor de open rijwielsstalling en enkele verspringingen in de platte daken. Toegangspoort met dubbele brede openslaande poortdeuren, met zwaar ijzeren gaaswerk en gedichte onderzijde. Aan de linkerzijde een gescheiden toegang voor voetgangers.

Waardering

Voormalige drukinktfabriek Graficolor uit 1938-1939 van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, industrieel-archeologische en typologische waarden als representatief en uitwendig overwegend gaaf bewaard voorbeeld van een nieuw-zakelijk fabrieksgebouw voor de in Amsterdam zo belangrijke bedrijfstak van de grafische industrie. Tevens van belang in het oeuvre van Merkelbach en Karsten als toonaangevende utiliteitsbouw-architecten.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVan Hallstraat2901051 HMWesterparkAmsterdam
NeeVan Hallstraat2921051 HMWesterparkAmsterdam
NeeVan Hallstraat2941051 HMWesterparkAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieFabrieksgebouw

Drukinktfabriek

Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenNijverheidVernisstokerij
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Bovenwoningen

Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagRijwielstalling
Neeoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Transformatorruimte

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamY4203A2
AmsterdamY4203A1

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
FunctionalismeNieuwe Bouweninvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19381939exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Karsten, Ch.J.F. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Merkelbach, B. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Weiden van der, P.A. ; Stad Amsterdamingenieur