Amsterdam X 2078 A9
Amsterdam X 2078 A6
Nova Zemblastraat 6 H, 1013 RK te Amsterdam
Nova Zemblastraat 6 J, 1013 RK te Amsterdam
Nova Zemblastraat 6 K, 1013 RK te Amsterdam
Nova Zemblastraat 6 L, 1013 RK te Amsterdam

Inleiding

Drie geschakelde voormalige PAKHUIZEN, genaamd "Medan", "Bindjeij", "Laboean", aan de westzijde van de Houtmankade, gebouwd in 1895, in opdracht van P.W. Janssen, de directeur van de Delimaatschappij. Architect is W. Hamer. De pakhuizen zijn uitgevoerd in een Neo-renaissancestijl met elementen als trapgevels (met driehoekige en halfronde frontons), consoles en gele gemetselde sierbanden. In type sluit dit opslaggebouw aan bij de pakhuizen uit de Gouden Eeuw. De drie pakhuizen liggen met de linker zijgevel vrij aan de Nova Zemblastraat. De pakhuizen zijn in 1898-1900 uitgebreid met de Nova Zemblastraat 4-6.

N.B. In de op onderdelen gewijzigde pakhuizen zijn tegenwoordig kleine bedrijven gehuisvest.

Omschrijving

Het pand heeft vier bouwlagen en een zolderverdieping ter hoogte van bijna een hele bouwlaag en is in baksteen kruisverband opgetrokken op een (afgeschuind) rechthoekig grondplan onder drie zadeldaken met trapgevels. De gevels worden door gele verblendstenen banden (drie metsellagen) geleed ter hoogte van de hardstenen lekdorpels van de vensters. De achtergevel heeft zes vensterassen, de voorgevel negen. De kleine vensters in de voor- en achtergevels worden door een steens toog afgesloten en zijn voorzien van een uit gele verblendstenen bestaande sluitsteen en hebben hardstenen lekdorpels. De voorgevel heeft op de begane grond hardstenen sluit- en aanzetstenen. De hijsluikopeningen, in de centrale as van de drie gekoppelde topgevels, op de eerste tot en met de derde verdieping zijn rechtgesloten en hebben boven en onder hardstenen gevelelementen met daarin, boven de eerste verdieping, de Indonesische pakhuisnamen. Aan weerszijden van de hijsluiken bevindt zich een klein venster. De bovenste, getoogde opening bevindt zich onder een hijsbalk en heeft aan weerszijden een rond venster. De linker zijgevel bevat vensters onder een rollaag. Ter plaatse van verdiepingsvloeren en dakgordingen komen in alle gevels staafankers voor. De linker en rechter voorgevel zijn identiek. De trapgevels hebben natuurstenen ezelsruggen en deklijsten. De toppilaster wordt ondersteund door een bewerkte, brede console. De middenas met de hijsluikopeningen, met hardstenen blokken ter plaatse van de duimen, risalerend. Het middelste pand, met maar één trap -op consoles-, heeft een halfrond fronton met bolornament als bekroning. In de plint, afgesloten door een gecementeerde band komt geheel links een gevelsteen voor: 'DE EERSTE STEEN GELEGD / DOOR / DEN HEER P.W. JANSSEN / DIRECTEUR DER DELI MAATSCHIJ / DEN 14 SEPT. 1895'.

De linker zijgevel heeft negen traveeën; de rechter is op het begane grondvenster na geheel blind. In de tweede en voorlaatste vensteras bevinden zich de hijsluikopeningen waarvan de bovenste, als platgedekte aankapping in het dakschild, de daklijst doorbreekt. De traveeën zijn geplaatst tussen met afzaten afgedekte lisenen, die rusten op het uitgemetselde afgeschuinde trasraam. De lisenen onderbreken de omlopende gele verblendstenen sierband. De achtergevel heeft op de verdiepingen telkens twee getoogde vensters en een omlopende sierband. Op de zolderverdieping bevindt zich een enkel venster. De inwendige draagconstructie bestaat uit zich verjongende gietijzeren kolommen waarop de houten vloeren rusten.

Waardering

De drie geschakelde pakhuizen "Medan", Bindjeij" en "Laboean" uit 1895 zijn van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarden als karakteristiek voorbeeld van een traditioneel geconstrueerd opslaggebouw met eigentijdse detaillering; tevens van belang wegens situationele- en ensemblewaarde wegens de nog herkenbare relatie met de naburige pakhuizen en de Houthaven.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis

Hamer, W. ; Stad Amsterdam