Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526743
Complexnummer
526720 - De Bazel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82907/139
Kadastrale aanduiding
Amsterdam X 1792
Zaandammerplein 50, 1013 ZD te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

G.L.O.SCHOOL voor jongens en meisjes, genaamd Spitsbergenschool, in 1923 gebouwd in de stijl van de sobere Amsterdamse School, naar een ontwerp van de Dienst Publieke Werken. De school die ten opzichte van de omringende etagewoningen wat naar voren is gelegen, neemt in de Zaanhof een dominante positie in. De achtergevel kijkt uit op een klein plein, gelegen tussen etagewoningen.

Omschrijving

Op een langwerpige plattegrond in Vlaams verband opgetrokken drielagig schoolgebouw onder een met rode pannen gedekt schilddak, met centrale steekkap. Aan weerszijden van de steekkap platgedekte bouwdelen. De aanzetten naar de kappen worden geaccentueerd door overkragende gootlijsten. De schoorstenen op de noklijn zijn blokvormig, die op de hoeken hebben een concave uitsparing.

De symmetrische voorgevel heeft onder de centrale steekkap een middenrisaliet, geflankeerd door twee zijvleugels van elk vijf traveeën In de middenrisaliet, op de verdieping, een breed samengesteld kozijn (van de gymzaal) boven drie gekoppelde vensters met onderverdeelde bovenlichten, onderling verbonden door banden en blokken van Beiers graniet. In de top met vlechtingen en uitspringende koppen bevindt zich een klein venster. De paraboolvormige overwelfde portieken onder hanekammen bevinden zich aan weerszijden van de middenrisaliet. De portieken hebben een detaillering in Beiers graniet, houten deuren met Amsterdamse Schooldetaillering en smeedijzeren hekken. Boven de portieken bevinden zich op de verdiepingen luiken en in het opgehoogde muurwerk een overkapte hijsbalk; de linker is door middel van een beschot verbonden met de luiken op de tweede verdieping. Op de begane grond en de verdieping naast de portieken bevinden zich drie samengestelde kozijnen van de klaslokalen, de onderste drie verbonden door een band platte, ingemetselde, rode tegels. De zolderverdieping heeft een reeks van tien tweeruits vensters met eenvoudige horizontale roedeverdeling. Het elfde raam is vijfhoekig. Lager bij de hoek bevinden zich nog twee paar achtruits vensters. Dubbele achtruits vensters bevinden zich ook in de korte zijgevels van het gedeelte onder het platte dak. Op de zolder van de zijgevels is een vijfhoekig venster geplaatst met de punt naar voren wijzend. In het achterliggende deel bevindt zich aan weerszijden van de steekkap een drieruits venster met verticale roedeverdeling. De achtergevel heeft eveneens een steekkap, geknikt, met een samengesteld kozijn, waarin de achterdeur is geplaatst onder twee samengestelde kozijnen als die van de klaslokalen; de bovenste worden geflankeerd door zeshoekige vensters met haakse roedeverdeling. In de top bevinden zich luiken. De centrale as heeft aan weerszijden drie tweeruits vensters met horizontale roedeverdeling en een deur. De klaslokalen hebben dezelfde kozijnen als in de voorgevel en tweeruitsvensters.

Waardering

De school uit 1923 is wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde van algemeen belang als gaaf voorbeeld van een schoolgebouw in de stijl van de Amsterdamse School, vanwege de kwaliteit van het ontwerp en als beeldbepalend onderdeel van de bebouwingswand van het omsloten plein van de Zaanhof.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526720. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1923
1923
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Sobere Amsterdamse School

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Publieke Werken ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur