Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526744
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
ENAM
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
27 mei 2003
Kadaster deel/nr: 
18730/56
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
119569 - 488710

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

FABRIEK gebouwd voor de Algemene Nederlandsche Electriciteitsmaatschappij (E.N.A.M.), voorheen Ruempol & Co, ontworpen in sobere rationalistische trant door de architecten Groenendijk & Lammers in 1919 - 1920. De voorgevel heeft aan de Amsterdamse School ontleende stijlmotieven als siermetselwerk, gefaseerde bogen en de toepassing van verschillend materiaalgebruik. Het gebouw bevat behalve de fabriek, een magazijn, kantoren en twee bovenwoningen. Het pand, dat het hoekpand vormt van een rij bedrijfspanden, is gelegen aan de zuidzijde van de Haarlemmerweg, evenwijdig aan de Haarlemmervaart. N.B. Voor bescherming is het fabrieksgedeelte achter het kantoorgedeelte van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het kantoorgedeelte van de fabriek heeft een langwerpige plattegrond, telt drieënhalve bouwlaag, is opgetrokken in rood/geel geschakeerde baksteen (kruisverband) en is platgedekt. De serie vensters bestaat veelal uit gekoppelde ramen die door een natuurstenen deelzuiltje worden gescheiden, voorzien zijn van een natuursteen lekdorpel en afgesloten worden door anderhalf steens strekken.

De symmetrisch opgezette en plastisch opgevatte voorgevel telt elf traveeën en is op de hoeken over twee venster assen hoger opgetrokken. De erkers van de zoldervensters ondersteunen een sterk overkragende lijst. Tussen beide erkers komt plastisch toegepast siermetselwerk voor. De uitgemetselde banden van de overkraging lopen de hoek om. De door afwisselend dubbele en enkele vensters horizontaal gelede gevel, krijgt door de toepassing van gesinterde baksteen in uitgemetselde lagen op de eerste verdieping een extra accent. Ook de middenas met trappenhuis met over twee verdiepingen doorgetrokken, een driezijdig venster, is in dit materiaal uitgevoerd. De centrale as eindigt met een opzetstuk dat de daklijst doorbreekt en waarin oorspronkelijk de naam van het gebouw stond vermeld. Op de begane grond is onder het trappenhuis, een gekoppeld raam met natuurstenen deelzuiltje aanwezig. Ter weerszijden komen twee vensterassen voor waarvan een bestaat uit een gekoppeld venster en een gefaseerde ellipsvormige boog. In de linker bevindt zich de verhoogde entree van het gebouw met beglaasde vleugeldeuren onder een drielicht. Rechts is de boog opgevat als poort met schampstenen en dubbele deuren. Deze middentravee is van een natuurstenen gevelbekleding voorzien waaruit gedeeltelijk ook de consoles van de erkers op de verdieping bestaan. De linker hoek van de gevel heeft een naar achter geplaatste oorspronkelijke deur met boven het kalf een drieruits bovenlicht. Een anderhalf steens strek sluit het ondiepe portiek af. Rechts een poort met vleugeldeuren en in de zijmuur een ingang. De boog wordt door straalsgewijs siermetselwerk rechthoekig omgeven. Gesinterde kopse stenen vormen hiervan de omlijsting en rusten op zijmuren met uitgemetselde lagen, voorzien van hardstenen blokken. De verdieping heeft centraal gepositioneerd in de gevel twee platgedekte op consoles rustende erkers die worden geflankeerd door een klein draairaam onder een natuurstenen latei. Tezamen met twee vensters zijn zij opgenomen in de geaccentueerde gevelpartij met gesinterde baksteen. Deze wordt boven door een tandfries afgesloten. Alleen het buitenste venster dat zich in het torengedeelte bevindt, is in de bakstenen gevel geplaatst. De derde bouwlaag bestaat uit gekoppelde en enkelvoudige ramen, als rij alleen doorbroken door de middenas met trappenhuis. Ter hoogte van de vensterkop worden de ramen door verdiepte metsellagen als een sierband onderling verbonden. De hoeken van de gevels zijn per metsellaag met een strek uitgemetseld.

De linker zijkant van de toren heeft op de begane grond, links van de middenas geplaatst, twee ramen. Ter plaatse van de middenas bevindt zich een verdiept veld met siermetselwerk waarin zich op ongelijke hoogte van elkaar geplaatst, links en rechts gedeelde ramen van het trappenhuis bevinden. Alleen boven zijn de ramen naast elkaar geplaatst. De niet verbijzonderde achtergevel heeft eenvoudige vensters.

Waardering

De voormalige electriciteitsfabriek uit 1919-1920 is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische en typologische waarde als representatief voorbeeld van een fabrieksgebouw met stijlmotieven van de Amsterdamse School en vanwege de plaats in de ontwikkeling in de plaatselijke energievoorziening. De fabriek is van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Haarlemmervaart.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHaarlemmerweg315A1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg317F1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg319D1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg319C1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg319B1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg317K1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg317J1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg317I1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg317H1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg317G1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg317E1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg317A1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg317D1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg317C1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg317B1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg315D1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg315C1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg315B1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg321A1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg319A1051 LGWesterparkAmsterdam
NeeHaarlemmerweg321B1051 LGWesterparkAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamY3968

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19191920exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Groenendijk en Lammers ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur