Jutphaas B 7180
Jutphaas B 7190 A2
Herenstraat 9 F, 3438 AJ te Nieuwegein
Herenstraat 9 D, 3438 AJ te Nieuwegein
Herenstraat 9 A, 3438 AJ te Nieuwegein
Herenstraat 9 B, 3438 AJ te Nieuwegein

Inleiding

In 1910 naar ontwerp van G.A. Ebbers opgetrokken RAADHUIS in neorenaissancestijl. In 1939 werd het gebouw aan de rechterzijde uitgebreid, waarbij het poortje werd verplaatst. In 1971 ging de gemeente Jutphaas op in de gemeente Nieuwegein en in 1988 werd het voormalige raadhuis verbouwd tot een aantal woonruimten voor alleenstaanden. Wat betreft de hoofdvorm doet het raadhuis enigszins denken aan een eenvoudige uitvoering van dat van Nieuwer-Amstel. Het raadhuis maakt onderdeel uit van de lintbebouwing aan de Herenstraat, die is gelegen aan het Merwedekanaal.

Omschrijving

Het aan de Herenstraat gelegen voormalige raadhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Het hoofdgebouw telt twee bouwlagen onder een met leien gedekt schilddak met de nok evenwijdig aan de weg. De daklijst wordt aan de voorzijde doorbroken door een topgevel met trapgevel-beëindiging. Op de nok bevindt zich een klokkentoren met een uivormige, leien gedekte spits. De gevel is uitgevoerd met natuurstenen banden en strekken met natuurstenen accenten. Het dakschild wordt doorbroken door twee dakkapellen met tentdaken. Op de nokeinden zijn smeedijzeren pironnen gezet. Een smeedijzeren spits met windvaan bekroont de toren. De voorgevel telt vier vensterassen. De eerste bouwlaag bevat rechts van het midden de hoofdingang bestaande uit een rondboogvormige deur in een bakstenen omlijsting met natuursteen-elementen. Boven de entree is het wapen van Jutphaas aanebracht. Ter weerszijden van de deur is een balustrade gezet, voorzien van een gebeeldhouwde leeuw met wapenschild. Rechts van de entree is een kruiskozijn gezet, links bevinden zich twee kruiskozijnen. De tweede bouwlaag bevat vier kruiskozijnen. De houten dakgoot rust op natuurstenen klossen. De gevel is daartussen voorzien van baksteen siermetselwerk. De topgevel bevat een kruisvenster met ter weerszijden een gevelsteen met de tekst 'anno 1910' Boven bet venster is een rond spaarvenster aangebracht. Tegen de rechtergevel is in 1939 een aanbouw gezet in dezelfde stijl als het hoofdgebouw. De aanbouw springt iets terug en telt één bouwlaag onder een hellend dak. De gevel heeft een drielichtskozijn met bovenlichten. Rechts van de aanbouw bevindt zich een -verplaatst- poortje met rondboogvormige opening en natuurstenen accenten. Het interieur bevat in bet trappenhuis terrazzo vloeren en natuurstenen trappen. De leuning van de trap is vervaardigd van smeedijzeren spijlen en heeft houten leuningen en in renaissancestijl uitgestoken houten hoekpalen.

Waardering

Het voormalige raadhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een klein raadhuis in neo-renaissancestijl. Tevens is het van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie alsmede van ensemblewaarde binnen het straatbeeld van aan de Herenstraat.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis

Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl