Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526779
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Woonhuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 december 2002
Kadaster deel/nr: 
12928/43
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Nieuwegein
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nieuwegein
X-Y coördinaat: 
134828 - 449737

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het WOONHUIS in eclectische stijl is in 1883 gebouwd a]s woning voor de hoofdonderwijzer van de openbare lagere school van Jutphaas. Het woonhuis en de school zijn ontworpen door de architect A. Nijland. De oorspronkelijk zesklassige school staat achter de onderwijzerswoning aan de Schoolstraat.

Omschrijving

De op de hoek van Herenstraat en de Schoolstraat gesitueerde onderwijzerswoning op een rechthoekig grondplan bestaat uit één bouwlaag met een lage tussenverdieping en een zolder onder een zadeldak gedekt met blauwe bouletpannen tussen tuitgevels. De gevels zijn met uitzondering van de achtergevel opgetrokken in baksteen in staand verband met een geknipte voeg. De achtergevel is gepleisterd met in schoonmetselwerk uitgespaarde detaillering. De gevels worden afgesloten door een gemetselde druppellijst. Binnen verdiepte gevelvelden zijn de vensters met een gepleisterde bekroning geplaatst. De gevelhoeken worden geaccentueerd door hoekpilasters voorzien van siermetselwerk in grijze steen en een natuurstenen afdekplaat. De tuitvormige beëindiging van de voor- en achtergevel is eveneens voorzien van natuurstenen afdekplaten. De resterende afdeklijsten zijn van hout en bekleed met zink. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en bevat een centraal geplaatste ingangspartij met een paneeldeur voorzien van een decoratief smeedijzeren deurrooster en een getoogd bovenlicht, geflankeerd door pilasters. Boven de ingang is een balkon, voorzien van een houten balkonhek, gedragen door zware consoles, eveneens geflankeerd door pilasters. Dubbele deuren onder een rondboog bovenlicht geven toegang tot het balkon. Op de begane grond is aan weerszijden een getoogd T-venster aangebracht en op de verdieping twee gekoppelde rondboog T-vensters. De voorgevel wordt bekroond door een smeedijzeren windvaan. In de linkerzijgevel zijn twee getoogde T-vensters als aan de voorzijde aangebracht. De rechterzijgevel is blind. De achtergevel bevat een deur met bovenlicht met aan de rechterkant openslaande deuren en links een venster als vervanging van het oorspronkelijke getoogde T-venster. Op de verdieping is in bet midden een getoogd T-venster geplaatst, geflankeerd door kleinere stolpvensters en op de zolderverdieping een rond vlieringvenster. In het huis beschikken de verschillende vertrekken over stucplafonds met decoratieve rozetten.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde ais voorbeeld van een onderwijzerswoning in eclectische stijl, alsmede vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en rijke detaillering en waardevolle interieurelementen. Voorts ais goed voorbeeld uit het oeuvre van de architect A. Nijland. Van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Herenstraat en de relatie met de voormalige school aan de Schoolstraat.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHerenstraat503431 CWNieuwegein

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Onderwijzerswoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
JUTPHAASB2022

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18831883exactvervaardiging