Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526780
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82701/84
Kadastrale aanduiding
Jutphaas B 8425
Herenstraat 71 A, 3431 CX te Nieuwegein

Omschrijving

Inleiding

Aan de Herenstraat werd in 1888 een STOOMFABRIEK, type stoomkorenmolen, opgetrokken op de fundamenten van een molen die uit de achttiende eeuw dateerde. De molen werd 'de Batavier' genoemd en was de maalderij van de firma Van Mourik. In de molen stond een stoommachine van acht pk. opgesteld. Deze is niet meer

Omschrijving

De aan de Herenstraat gelegen stoomfabriek is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels. De gevels lopen taps toe en zijn alle bepleisterd. De voorgevel bevat een ingang, waarboven in de eerste verdieping een dubbele openslaande deur met halfronde bovenzijde is gezet. De tweede verdieping bevat een stalen rondboogvenster en in de top een rondboogvormige opening met een luik. De rechterzijgevel en achtergevel bevatten elk in de eerste en tweede verdieping een halfrond stalen venster. De linkerzijgevel bevat een stalen venster ter hoogte van de tweede verdieping. Tegen deze gevel was tot en met de eerste bouwlaag een aanbouw gezet waarvan deuropeningen in de gevel resteren. Tegen de achtergevel is een aanbouw gezet onder lessenaardak die de voormalige machinekamer, het ketelhuis en het kolenhok bevatte. In het interieur bevindt zich een deel van bet gaandewerk, de aandrijving en een koppel stenen.

Waardering

Het industriële object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een stoomkorenmolen met een restant van het gaandewerk.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Stoomkorenmolen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing