526788 - Hof van Bergh
's-Heerenberg G 279
De Gaarde 3, 7041 KC te 's-Heerenberg
De Gaarde 4, 7041 KC te 's-Heerenberg
De Gaarde 1, 7041 KC te 's-Heerenberg

Omschrijving onderdeel 5: DIENSTWONINGEN.

Ensemble van 4 dienstwoningen op aaneengesloten rechhoekige grondslag onder één schilddak met aan de oostzijde rode en aan de zuidzijde grijze pannen. Het ensemble dateert in oorsprong uit 1630 en werd toen als hovenierswoning naast de kaatsbaan, in de noordoostelijke hoek van de aanleg de Plantage gebouwd. Voorzijde: vier rechte toegangsdeuren onder toogstrek met meerruits bovenlichten en met aan weerszijden ervan meerruits schuifvensters met luiken. Aan de zuidzijde vier en aan de noordzijde drie dakkapellen met meerruits vensters, overkapt door met pannen gedekt zadeldak. Het ensemble werd in 1943 ingrijpend gerestaureerd.

De DIENSTWONINGEN zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de gaafheid;