526810 - Voormalig internaat
Vreeswijk B 5133
Prins Clausstraat 46, 3433 EP te Nieuwegein
Prins Clausstraat 48, 3433 EP te Nieuwegein
Prins Clausstraat 50, 3433 EP te Nieuwegein

Omschrijving complexonderdeel 1

Een op de hoek van de Prins Clausstraat en Prins Hendriklaan gelegen INTERNAAT op een T-vormige plattegrond. Het gebouw bestaat uit een hoofdvolume van twee bouwlagen, waaraan aan de Prins Clausstraatzijde twee volumes van één bouwlaag zijn gezet. Het gebouw heeft een met rode tuile du Nord pannen gedekt, samengesteld schilddak met verschillende goot- en nokhoogten. De dakschilden zijn op diverse plaatsen onderbroken met Vlaamse gevels onder steekkappen. De topgevels hiervan zijn geaccentueerd met eenvoudig vakwerk. De overhangende bakgoot wordt gedragen door geprofileerde klossen. De in rode baksteen opgetrokken gevels (staand verband) zijn voorzien van voornamelijk tweelichtsvensters met of zonder bovenlichten. Een aantal vensters hebben getoogde ontlastingsbogen met aanzetstenen van natuursteen. De strekken zijn eveneens voorzien van natuurstenen aanzetstenen. De voorgevel (zuiden) heeft een nagenoeg symmetrische opzet en is negen vensterassen breed. De gevel heeft een weinig risalerend middenstuk van twee bouwlagen en vijf vensterassen breedte. Het risaliet heeft in de eerste bouwlaag grote getoogde kozijnen, waarin dubbele deuren zijn gezet. Geheel links in het risaliet bevindt zich de hoofdingang met rondboogvormig bovenlicht. Onder de ramen van de verdieping is, verdiept in de gevel, een gemetselde tableau van witte baksteen aangebracht, waarin de volgende tekst in donkergrijze baksteen: CHR SCHOOL VOOR SCHIPPERSKINDEREN. Aan weerszijden van het tableau is een natuurstenen gevelsteen gemetseld met links 'ANNO' en rechts '1915'. Boven het tableau is een waterlijst gemetseld. Hierboven bevinden zich twee vierlichtsvensters, waarin de zijlichten door smalle gemetselde penanten van het tweelichtsvenster in het midden gescheiden is. Boven het tweelichtsvenster is een ontlastingsboog gemetseld. Het risaliet wordt afgesloten met twee Vlaamse gevels. Ter weerszijden van het risaliet bevindt zich een bouwvolume van één bouwlaag, twee vensterassen breed. Deze bouwvolumes hebben eveneens twee Vlaamse gevels. De achtergevel heeft een symmetrische opzet van vier assen breedte. De eerste bouwlaag is bepleisterd en heeft aan de uiteinden een blindvenster. De gevel wordt afgesloten met vier Vlaamse gevels. De linker zijgevel (westen) heeft links een vlakke gevel, waarin op de begane grond twee drielichtsvenster met penanten zijn gezet. In de tweede bouwlaag bevinden zich vier tweelichtsvensters. Het middendeel van de gevel heeft drie bouwlagen. In de derde bouwlaag zijn twee tweelichtsvensters zonder bovenlicht gezet. Ter rechterzijde springt de gevel ter breedte van één vensteras terug. Hier bevindt zich een zij-ingang. Rechts van de ingang bevindt zich een bouwvolume van één bouwlaag met grote voorsprong. Dit bouwvolume sluit in de voorgevel de linkerzijde af. De rechter zijgevel heeft wat de hoofdopzet betreft dezelfde indeling als de linkerzijgevel. Aan de linkerzijde van de teruggelegen zij-ingang bevindt zich een bouwdeel (trappenhuis) van drie bouwlagen met afgeschuind gevelvlak. Het interieur is door de functiewijziging niet van enige betekenis.

Waardering complexonderdeel 1

Het internaat is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de geschiedenis van de Nederlandse binnenvaart. Het is tevens van algemene architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een schippersinternaat en van ensemblewaarde in relatie tot de directeurswoning en van beeldbepalende waarde vanwege karakteristieke ligging nabij het Merwedekanaal en de Vaartse Rijn.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Kindertehuis

Uitbreiding