526810 - Voormalig internaat
Vreeswijk B 4967
Vreeswijk B 4968
Prins Hendriklaan 11, 3433 EG te Nieuwegein
Prins Hendriklaan 12, 3433 EG te Nieuwegein

Omschrijving complexonderdeel 2

Het aan de Prins Hendriklaan gelegen voormalige WOONHUIS is de voormalige directeurswoning bij de Christelijke School voor Schipperskinderen. Het pand is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een rode pannen gedekt, aan de rechterzijde afgewolfd zadeldak, met de nok evenwijdig aan de Prins Hendriklaan. Aan de zijde van de Emmaweg bevindt zich een lager bouwdeel met topgevel. De vensters hebben deels een roedenverdeling. Het metselwerk is in de voor- en linkerzijgevel voorzien van strekken met stenen accenten. De voorgevel heeft rechts een risaliet onder zadeldak. Tegen de begane grond is een driezijdige erker gezet. De tweede verdieping bevat een drielichtsvenster. In de top zijn, tussen een vakwerkbetimmering, drie kleine vensters gezet. Het linker deel van de gevel bevat een venster en de entree onder een luifel. De tweede bouwlaag heeft een drielichtsvenster. In het dakvlak een dakkapel met een drielichtsvenster en een getoogde bovenzijde. De rechter zijgevel heeft een aantal vensters, een blind venster en een uitgemetselde schoorsteen. De achtergevel bevat links een groot samengesteld venster, een deur, een klein venster, een tweede deur en een venster met bovenlicht. Op de verdieping zijn drie vensters met bovenlicht en een klein venster gezet. De linkerzijgevel is blind en voorzien van vlechtingen. Tegen deze gevel is een tussenlid gezet van één bouwlaag onder lessenaardak dat de verbinding vormt met een kleine woning van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder zadeldak. Deze woning heeft dezelfde detailleringen als nummer 11. De voorgevel heeft een driezijdige erker op de begane grond en een tweelichtsvenster in de top. De linkerzijgevel bevat drie kleine vensters.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voormalige directeurswoning van de school voor schipperskinderen. Van architectuurhistorische betekenis vanwege dezelfde, doch in detail gavere architectuurkenmerken als het internaat alsmede van ensemblewaarde in relatie tot de school en de Prins Hendriklaan.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Kuiler, M.E. ; Utrecht