Actualiteit gegevens: 29-08-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
526817
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Woonhuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 december 2002
Kadaster deel/nr: 
12928/39
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Nieuwegein
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nieuwegein
X-Y coördinaat: 
135147 - 450397

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

In1eiding

In 1929 gaven de heer en mevrouw Van Bentum aan architect W.A. Maas de opdracht een WOONHUIS, type villa te bouwen op een daarvoor speciaal aangekocht stuk grond ten noorden van de kern Jutphaas. Het landhuis aan de Utrechtsestraatweg in Nieuwegein (Jutphaas) is voor zover bekend het enige functionalistische ontwerp van Maas. Het ontwerp is, volgens Johanna van Bentum-van de Anker (de opdrachtgeefster) in samenwerking met Gerrit Rietveld tot stand gekomen. Daarvoor zijn echter geen directe bewijzen te vinden. De glas-in-lood ramen zijn vermoedelijk vervaardigd naar ontwerp van Piet Mondriaan, die zowel met Maas als met Rietveld bevriend was. De ontwerpen van de ramen zijn echter niet teruggevonden. Begin jaren zeventig raakte het huis in verval doordat de betonnen plaat, waarop het huis is gefundeerd, zakte en krom trok, nadat het grondwaterpeil sterk was gedaald. In 1986-1987 is het huis gerestaureerd en uitgebreid. De uitbreiding valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De witgepleisterde villa met aangebouwde garage in functionalistische stijl is gefundeerd op een betonnen plaat. Het huis met een samengestelde plattegrond is gesitueerd op een plateau, dat omgeven wordt door een borstwering. Het plateau met aansluitend een toegangsbrug volgt de gevellijn van het huis. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van een pleisterlaag. De villa is samengesteld uit in hoogte verspringende bouwblokken onder platte daken. Het hoofdvolume bestaat uit twee bouwlagen met een dakterras omgeven door een metalen balustrade. Rechtsachter bevindt zich een drielaags hoge torenvormige aanbouw (trappenhuis), waarmee het dakterras bereikbaar is. Aan de linkerzijde is een risaliet met een halfrond uitgebouwde serre waarboven een balkon. Rechtsvoor is op de begane grond een rechte hoekerker geplaatst. De ingang bevindt zich in de rechterzijgevel onder een luifel. Geheel rechts is een garage aangebouwd met aansluitend een moderne uitbreiding. De vensters hebben stalen kozijnen. De tweezijdig uitgebouwde vensterpartij naast de ingang, het bovenlicht boven de toegangsdeur en de vensters in het trappenhuis zijn voorzien van glas-in-lood met kenmerken van 'De Stijl'. De interieurindeling is grotendeels oorspronkelijk.

Waardering

De villa is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de bouwstijl, alsmede vanwege het karakteristieke gebruik van witgepleisterde gevels en stalen kozijnen. Voorts vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering. Tenslotte als bijzonder voorbeeld uit het oeuvre van de architect W.A. Maas. Van beeldbepalende waarde vanwege de hoge ligging aan de Utrechtsestraatweg en het Merwedekanaal.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaUtrechtsestraatweg93438 ALNieuwegein

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
JUTPHAASB12264

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Functionalismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19291929exactvervaardiging
19861986exactverbouwing

Uitbreiding aan de achterzijde

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Maas, W.A. ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur