Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526819
Complexnummer
526818 - Boerderijcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82695/179
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oploo M 188
Bij Grotestraat 1, 5841 AA te Oploo

Omschrijving

)mschrijving onderdeel 2: Schuur.

Inleiding

Vrijstaande SCHUUR, behorend bij de versterkte herenboerderij Bekestein. De schuur dateert uit XIXA en is in ca. 1900 verplaatst en gewijzigd. De schuur is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met streekvreemde kenmerken en ligt op een ruim erf, net buiten de kom van het dorp.

Omschrijving

Schuur met paardenstal, langs- en dwarsdeel onder golfplaten wolfsdak. De schuur, die getuige de gebintconstructie wellicht uit West-Brabant afkomstig is, stond tot ca. 1900 met de nok haaks op het huis, deels op de plaats van de huidige aangebouwde schuur en is afgebroken, waarbij het gebint opnieuw werd opgericht en van nieuwe muren voorzien. Inwendig staan er 4 eiken gebinten met korte gehakte telmerken volgens het type van de Vlaamse schuur. Links als ankerbalk uitgevoerd, rechts opgelegd en overstekend. Op de dekbalken staan A-spanten. In een hoek is een houten paardenstal afgeschoten. De buitenmuren zijn rond 1900 geheel nieuw in machinale steen opgetrokken. In een korte gevel bevindt zich rechts een grote schuifdeur die toegang verleent tot de langsdeel. De lange gevel rechts heeft een soortgelijke schuifdeur voor een dwarsdeel. Verder staldeuren en ijzeren zesruits stalramen. De korte achtermuur is ca. 1980 geheel vernieuwd in machinale steen.

Waardering

De schuur met het gebint van een Vlaamse schuur, behorend bij de versterkte herenboerderij Bekestein, is van algemeen belang. De schuur heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van herhaald hergebruik van het gebint van een Vlaamse schuur. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het deels traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege de gave gebintconstructie. De schuur heeft samen met de bijbehorende herenboerderij en sporen van de omgrachting ensemblewaarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp Oploo.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526818. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1550
1550
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) vrijstaande schuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden