526828 - Boerderijcomplex
Oosterhout H 1168
Bij Steenovensebaan 29, 4849 RD te Dorst

Omschrijving onderdeel 2: bij Steenovensebaan 29, Vlaamse schuur.

Inleiding

Haaks op de langgevelboerderij en enigszins schuin ten opzichte van de straat staat een VLAAMSE SCHUUR met langsdeel. De schuur is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant met streekeigen kenmerken en dateert waarschijnlijk uit XIXA.

Omschrijving

De Vlaamse schuur heeft 4 complete eiken ankerbalkgebinten met schoren. De dekbalk is, vanaf de straat gezien, zoals gebruikelijk rechts als ankerbalk, maar links opgelegd en overstekend uitgevoerd. Het samengestelde rieten schilddak is ter plaatse van de deeldeuren aan de straatzijde opgelicht. Aan de tegenoverliggende kant zijn de deeldeuren vervangen door een kalkzandstenen muur met deur en vierdelig liggend betonvenster. Secundair is een dwarsdeel gemaakt. De lange zijgevels van de Vlaamse schuur zijn later in baksteen met o.a. betonvensters vernieuwd. De gevel aan de straatzijde is gerabat. De oude stalindeling is nog geheel aanwezig. Hooizolder op slieten.

Waardering

De Vlaamse schuur, waarschijnlijk uit XIXA, is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een streekeigen schuurtype. Zij heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De Vlaamse schuur heeft in combinatie met de bijbehorende langgevelboerderij en kleine schuur ensemblewaarde en tevens als onderdeel van de historisch-ruimtelijke context van de buurtschap Steenoven. De Vlaamse schuur is straatbeeldbepalend.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur