526828 - Boerderijcomplex
Oosterhout H 1158
Steenovensebaan 29 A, 4849 RD te Dorst

Omschrijving onderdeel 3: Steenovensebaan 29 A kleine schuur.

Inleiding

Evenwijdig aan de langgevelboerderij staat een kleine schuur op rechthoekige plattegrond met jongveestal en hooizolder. De schuur is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant en dateert waarschijnlijk uit XIXA.

Omschrijving

De kleine schuur heeft een bakstenen voeting met geteerde gepotdekselde en gerabatte wanden. Het schilddak, dat is gedekt met rode Hollandse pannen op strodokken, rust op drie eiken ankerbalkgebinten waarop eenvoudige spanten met nokgording. De belangrijkste toegang wordt gevormd door een grote korfboog met dubbele deuren en oude gehengen. Diverse deuren en wit geschilderde vensters van verschillend formaat. Inwendig is de oude stalindeling ten behoeve van kleinvee nog aanwezig. Hooizolder op slieten.

Waardering

De kleine schuur, waarschijnlijk uit XIXA is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een streekeigen schuurtype. Zij heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De kleine schuur heeft in combinatie met de bijbehorende langgevelboerderij en Vlaamse schuur ensemblewaarde en tevens als onderdeel van de historisch-ruimtelijke context van de buurtschap Steenoven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kleine schuur