Nederweert A 2621
Kerkstraat 56, 6031 CJ te Nederweert

Inleiding

Eénlaags, langgerekt bakstenen woon- en winkelhuis met café onder doorlopend zadeldak. Het monument staat met de voorgevel aan de Kerkstraat en met de linker zijgevel aan de Beuldersweg, tegenover de zuidgevel van de Sint Lambertuskerk. Tegen de achtergevel een bakstenen aanbouw met zadeldak en een aangebouwde garage met plat dak. Aan de rechterzijde van het pand is een doorgang naar achteren. De plattegrond van de aaneengebouwde opstallen vertoont de vorm van een winkelhaak, in de binnenhoek van deze winkelhaak bevindt zich een met keitjes bestraat plaatsje. Vanaf dit plaatsje zijn zowel de aanbouwen toegankelijk als het woon- winkelpand met café (aan de achterzijde).

Omschrijving Het woon- en winkelhuis met café heeft het woongedeelte aan de linkerzijde. De voorgevel van de woning is ingedeeld met vier vensters waarvan één tot deur is verlengd; de draairamen hebben een T-vormige indeling, twee zijn voorzien van achtruits bovenlichten, een tot deur verlengde venster heeft een gedeeld bovenlicht, één venster is met ongedeeld bovenlicht uitgevoerd. Links van het tot deur verlengde venster bevat het metselwerk sporen van een voormalige deuropening. De vensters hebben opgeklampte luiken. Een tweede (oorspronkelijke) voordeur heeft een bovenlicht met kleine, smalle zijlichten. Beide deuren zijn toegankelijk via hardstenen traptreden. Het winkel- en cafégedeelte bevindt zich rechts en bestaat uit een groot en breed etalagevenster; de winkelingang springt in als een klein portiekje en bevat in de terrazzo-vloer het welkomstwoord "salve" en heeft gebiljoende houten stijlen. De voorgevel is gemetseld in staand verband, verwijst in de jaartalankers naar het bouwjaar 1659, vertoont boven vensters en deuren een rollaag (met uitzondering van het etalagevenster) en wordt aan de bovenzijde met een muizentand afgesloten. De linker zijgevel is als topgevel uitgevoerd. Op de begane grond zijn twee zesruitsvensters geplaatst, op zolder één openslaand venster onder een rollaag. Deze zijgevel is deels met klimop begroeid en wordt ingedeeld met één tweelichtvenster, één dubbel openslaand venster (T-vorm), twee halfronde ijzeren stalvensters en één lunetvormig venster met middennaald. De linker zijgevel loopt door in de (later aangebouwde) platgedekte garage en gaat vervolgens als tuinmuur verder; in de garage-gevel bevindt zich nog een klein getoogd venster. Staafankers. De als tuitgevel uitgevoerde rechter zijgevel heeft een gecementeerde plint en wordt beëindigd met een rollaag; drie vensters in de top, alle met gedeeld bovenlicht; staafankers. De achtergevel is witgekalkt en bevat twee moderne deuren en het venster van de opkamer; tussen beide deuren sporen van een dichtgemetseld venster. De witgeschilderde, bakstenen aanbouw tegen de achtergevel heeft een zadeldak dat aan de zijde van het plaatsje oversteekt. Deur met bovenlicht, één dichtgezet venster, dubbele houten deuren en zesruits venster met luik. In de aanbouw een urinoir en een wc, voor het overige is de ruimte niet ingedeeld. Tegen deze aanbouw is in de jaren '50 van de twintigste eeuw een eenlaags, platgedekte garage opgetrokken. Het woon- en winkelhuis met café beschikt over vier kelders die naar schatting ouder zijn dan het pand zelf. De kelders zijn uitgevoerd met tongewelven, één kelder heeft een met in patroon gelegde vloer van kiezelsteentjes. Bovengronds heeft het pand zijn historische indeling behouden. Niet alleen is de indeling en structuur in tact gebleven, de verschillende ruimten bevatten authentieke elementen o.a. een keuken met pomp en gootsteen (woning); schappen, toonbank en vitrines (winkel), tapkast, wandbeschildering (gelagkamer).

Waardering

Het woon- en winkelhuis met café onder doorlopend zadeldak op het adres Kerkstraat 56 te Nederweert vertegenwoordigt algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de gaafheid van hoofdvorm, constructie, indeling en detaillering; - de zeldzaamheid; - de bouwhistorische betekenis van o.m. kelders, constructie en kap; - de rijke en veelzijdige gebruiks- en bewoningsgeschiedenis die in het pand besloten ligt; - het veelzijdig spectrum aan historische belevingswaarden en ervaringsmomenten van het pand.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning