526838 - Complex Sterrenbos
Sint Michielsgestel N 173
Sterrenbos 2, 5271 TS te Sint-Michielsgestel

Inleiding

KORTGEVELBOERDERIJ uit XVIII en nadien gewijzigd, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant. Het pand maakt samen met een landhuis, karschop, een bakhuis en een grot als tuinfolly onderdeel uit van het bosrijke landgoed Sterrebos en is afgelegen gesitueerd aan een zandweg aan de rand van 's-Hertogenbosch. Vervanging van ramen, deuren en kozijnen in ca. 1950. Voor het huis een grote linde.

Omschrijving

Eenlaagse kortgevelboerderij van het driebeukige hallehuistype met ankerbalkgebinten onder rieten zadeldak met wolfseinde en eindschild, pannenstroken van gesmoorde Hollandse pannen. Dwarsdeel. Ter hoogte van de scheiding tussen woon- en bedrijfsgedeelte een gemetselde schoorsteen op de nok, die voorzien is van rietvorsten. De voorgevel, opgetrokken uit handgevormde baksteen van het formaat 18-22 x 10,5 x 4-4,5 cm, is asymmetrisch ingedeeld. Uiterst links een vierruits venster met openslaande ramen en uitklapbaar bovenlicht en dubbele luiken met spiegelklamp. Links uit het midden een voordeur met driehoekig luikje en vierdelig bovenlicht. Rechts twee identieke vensters als links. Op zolderniveau twee kleine vierruits vensters met draairamen van verschillend formaat. Boven ramen en deuren rollagen. Vlechtingen onder de dakschuinte. Onder het wolfseinde een dichtgezette ventilatiestrook en een stroomlaag. Staafankers. De rechterzijgevel heeft op de hoek met de voorgevel een staande tand, waarna hij overgaat in oranje-gele IJsselsteen. Ter hoogte van het woongedeelte een vierruits draairaam. Ter hoogte van de stal is de zijmuur in ca. 1950 geheel vernieuwd in machinale baksteen met twee lisenen, drie staldeuren met glas in het bovendeel en vijf zesdelige getoogde ijzeren stalramen met bakstenen lekdorpels. De achtergevel en belendende zijgevels zijn opgetrokken uit oude handgevormde baksteen in kruisverband; de achtergevel is op twee getoogde ijzeren stalramen na, geheel blind. De linkerzijgevel heeft uiterst links een staldeur met zesruits bovendeel, inspringende deeldeuren, drie getoogde ijzeren zesruits stalramen en een staldeur met glas.

Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven. Woonkeuken met geprofileerde schouwbalk. In ca. 1950 vernieuwde balkenplafonds. Kelder met 7 stenen treden en balkenplafond. In het gehele pand staan vijf complete eiken ankerbalkgebintenparen met kromme korbelen. Op de ankerbalk staan driehoeksspanten met nokgording. De sporen hebben geen haanhouten. De dwarsdeel is nog geheel intact, ter plaatse van de vernieuwde koestal een gesloten balkenplafond .

Waardering

De KORTGEVELBOERDERIJ uit XVIII is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een kortgevelboerderij in de Meierei, behorend bij een landgoed. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het pand maakt samen met een landhuis, een bijbehorend tuinfolly, een karschop en een bakhuis deel uit van het landgoed Sterrebos, waardoor het ensemblewaarde met grote landschappelijke betekenis heeft.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelboerderij