526838 - Complex Sterrenbos
Sint Michielsgestel N 173
Bij Sterrenbos 2, 5271 TS te Sint-Michielsgestel

Vrijstaand stenen BAKHUIS uit XVIII, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele trant.

Omschrijving

Het in de lengteas van de boerderij aan de overzijde van een zandweg gelegen kleine bakhuis is op rechthoekige plattegrond opgetrokken uit oranjerode IJsselsteen die later gepleisterd is. Het heeft topgevels met aanzetstenen en een zadeldak van rode en gesmoorde Hollandse golfpannen. In de voorgevel bevinden zich links een deur en rechts een rechthoekig venster met kruisroedenraam. Staafankers. De overige gevels zijn blind.

Waardering

Het BAKHUIS uit XVIII is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrijstaand bakhuis, behorend bij een boerderij op een landgoed. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig betrekkelijk gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. Het object maakt samen met een landhuis, een bijbehorend tuinfolly, een boerderij en een karschop deel uit van het landgoed Sterrebos, waardoor het ensemblewaarde met grote landschappelijke betekenis heeft.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis