Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526843
Complexnummer
526838 - Complex Sterrenbos
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82693/38
Kadastrale aanduiding
Sint Michielsgestel N 170
Bij Sterrenbos 3, 5271 TS te Sint-Michielsgestel

Omschrijving

Inleiding

Recht tegenover de voorgevel van het landhuis ligt een kunstmatige GROT als tuinfolly, opgetrokken uit hergebruikte tufsteen, XIXB.

Omschrijving

De grot is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aan een uiteinde een halfcirkelvormige afsluiting. Het binnenwerk bestaat uit een tongewelf van fijn gemetselde baksteen, aan een zijde uitlopend in een absis waarin een beeldnis uitgespaard is. De voorzijde van de grot met een boogvormige ingangsopening bestaat uit een schermwand van onregelmatig behakte tufsteenblokken, waarin hier en daar profielen zichtbaar zijn, wat wijst op hergebruik. Volgens de overlevering zou de tufsteen afkomstig zijn van de Bossche Sint-Jan. De buitenzijde van de grot is aangeaard.

Waardering

De kunstmatige GROT uit XIXB is van algemeen belang. Ze is een zeldzaam voorbeeld van een tuinfolly in de vorm van een grot en als zodanig van belang voor de tuingeschiedenis. De grot heeft bouwhistorische waarde vanwege het hergebruik van bouwmateriaal. Het object heeft historische waarde vanwege de relatie met de Bossche Sint-Jan. De grot heeft bovendien ensemblewaarde in samenhang met het landhuis, de boerderij, het wagenschop en het bakhuis op het landgoed Sterrebos.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526838. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Folly

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Grot / Tuinfolly

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing