Voerendaal A 4557
Cortenbach 1, 6367 GE te Voerendaal

Inleiding

Het huidige huis of kasteel Cortenbach dankt zijn uiterlijk hoofdzakelijk aan een (ver)bouwcampagne uit 1776.

Omschrijving

Het KASTEEL CORTENBACH is in baksteen opgetrokken U-vormig gebouw bestaande uit souterrain, twee bouwlagen en een kapverdieping. Hoekblokken, omlijstingen, goten, fronton enz. zijn uitgevoerd in mergel en hardsteen. Het gebroken schilddak is gedekt met leien.

De symmetrische voorgevel telt zeven traveeën. De middelste drie traveeën, met centraal de ingang, bevinden zich in een risaliet bekroond door een fronton. Het fronton bevat gekroonde alliantiewapens (Lamberts de Cortenbach/de Veijder-Malberg) met wapendragers. De achtergevel is eveneens symmetrisch. Het teruggelegen gedeelte telt vijf traveeën, de middelste drie vergelijkbaar aan de voorgevel; het fronton heeft echter geen vlakvulling. Aan weerszijden steken korte vleugels met een blind front naar voren.

Het kasteel is onderkelderd. Onder de zaal een grote ruimte met troggewelven. Op de bel-etage een centrale middengang (marmeren vloer) met links een vertrek met stucplafond met vakverdeling tussen twee balken; daarnaast de in hout uitgevoerde trap met decoratieve trappaal (XIX). Rechts de zaal (eiken parketvloer met diverse motieven) met eveneens een stucplafond met vakverdeling tussen twee balken. In de vleugels kleinere vertrekken. Op de verdieping globaal dezelfde indeling. Op zolder gedeelten van eikenhouten raamwerken van wanden. Verder in het gehele pand onder andere stucplafonds, marmeren schouwen enz.

Waardering

KASTEEL CORTENBACH, onderdeel van de gelijknamige historische buitenplaats, is van algemeen belang vanwege:

- het bouwtype zijnde , een representatief, klassiek opgezet landhuis op U-vormige plattegrond;

- de sobere classicistische bouwtrant;

- het voor de streek typerende materiaalgebruik;

- details zoals de frontons;

- de inwendige, in hoge mate gave structuur;

- bijzondere interieuronderdelen zoals plafonds met vakverdeling, schouwen, marmer- en parketvloer enz.;

- de historische, functionele en visuele samenhang met de historische buitenplaats, waar het kasteel in alle opzichten het centrum van vormt.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Kasteel

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats