Voerendaal A 4557
Bij Cortenbach 1, 6367 GE te Voerendaal

Inleiding

De voorhof van het kasteel, tegenover de hoofdingang gelegen en geheel omgracht, bestaat uit restanten van de voorburcht van kasteel Cortenbach, XV-XVI, en uit schansmuren.

Omschrijving

De VOORHOF voor het kasteel bestaat uit omlopende schansmuren van bak- en natuursteen met op de twee hoeken tegenover de hofboerderij restanten van twee bouwhuizen.

Het restant van het noordelijke bouwhuis bestaat uit een stuk muur en uit een ronde toren, opgetrokken in Kunrader steen en voorzien van een ingesnoerde, met leien gedekte spits. Schietgaten.

Het restant van het zuidelijke bouwhuis bestaat uit een klein gebouw waarin een bakoven en een toren vergelijkbaar met de noordelijke toren. Hierin een gewelf met zware rechthoekige ribben. Naast de ingang een hardstenen bouwfragment met wapens en profilering.

De VOORHOF van kasteel Cortenbach is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom en het zeer karakteristieke uiterlijk van de twee hoektorens, belangrijkste restanten van de bouwhuizen/voorburcht;

- het materiaalgebruik van de torens (de lokaal gewonnen Kunrader steen);

- de relatie van de schansmuren (visueel, historisch en functioneel) met de historische buitenplaats, in het bijzonder met het kasteel.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.