Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526856
Complexnummer
526853 - Cortenbach
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82665/172
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Voerendaal A 4804
Voerendaal A 4679
Voerendaal A 4552
Voerendaal A 4805
Voerendaal A 4554
Cortenbach 2, 6367 GE te Voerendaal
Cortenbach 3, 6367 GE te Voerendaal

Omschrijving

Inleiding

De hofboerderij is een U-vormig gebouw. De hof is open richting kasteel en voorhof, en aan die zijde door middel van een muur en hek afgesloten. De boerderij stamt uit het midden van de 17de eeuw en later. De tegen de noordelijke buitengevel van de hofboerderij aangebouwde moderne veestalling, zijnde een open ruimte onder lessenaardak voorzien van grijze oud-Hollandse pannen, die een bouwkundige eenheid vormt met de hofboerderij, is niet van waarde vanuit het oogpunt van monumentenzorg.

Omschrijving

HOFBOERDERIJ op U-vormige plattegrond, opgetrokken in baksteen met toepassing van natuursteen op hoeken, bij poorten enz. Hoofdzakelijk twee bouwlagen. Schild- en zadeldaken met gesmoorde pannen. Op de twee hoeken torens. De noordelijke toren is voorzien van een met leien gedekt dak en een dito dakopbouw. De zuidelijke toren fungeert als toegang tot de hof en is schuin geplaatst. Het leien dak heeft een uivormige bekroning. Gecementeerde zijgevel met imitatievoegen.

De gevels hebben een door de agrarische en woonfunctie gedicteerde invulling met poorten, vensters, luiken enz. De toegangspoort is aangezet met rustica om het landelijke karakter van het gebouw (ten opzichte van de weerbaarheid van de voorhoftorens en de elegantie van het hoofdgebouw) te benadrukken.

Waardering

De 17de-eeuwse HOFBOERDERIJ van Cortenbach is van algemeen belang vanwege:

- de voor Limburg zeer typerende opbouw en materiaalkeuze;

- de bijzondere vormgeving van de torens en vooral van de poort met rustieke omlijsting;

- de relatie met het kasteel en de voorhof, vanwege de directe fysieke nabijheid en de zichtlijnen, maar ook vanwege de historische en functionele samenhang.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526853. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing