Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526898
Complexnummer
526897 - Boerderijcomplex Oude Beekhoek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82684/30
Kadastrale aanduiding
Nieuw-Ginneken E 2396
Bij Oude Beekhoek 2, 4851 SP te Ulvenhout

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2.

Inleiding

De rechthoekige Vlaamse SCHUUR met zijlangsdeel ligt, aan de zuidkant met de lange zijde en deel aan de straat, in het verlengde van de boerderij. De schuur is nu gedeeltelijk ingericht voor melkvee met aan de zuidkant een paardenstal in de voormalige kleinveestalling.

Omschrijving

De Vlaamse langsdeelschuur is gedekt door een rieten schilddak met lage dakvoet en wolfeinden. Ter plaatse van beide deeldeuren in de kopgevels en de aansluitende lange gevel aan de straat is de dakvoet vloeiend opgelicht. De constructie van de schuur is driebeukig en bestaat uit vijf eiken dekbalkgebinten. De wanden bestaan in hoofdzaak uit horizontale brede houten rabatdelen op een gemetselde plint met daarin enkele ter hoogte van een rabatdeel uitgespaarde kleine liggende raamopeningen met afgeronde hoeken. De zuidelijke kopgevel is gedeeltelijk uitgevoerd in metselwerk. In de noordelijke deeldeuren bevindt zich een rondbogige loopdeur en in de zuidelijke een halfdeur.

Waardering

De Vlaamse schuur heeft cultuurhistorische waarden: het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526897. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vlaamse schuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing