Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526899
Complexnummer
526897 - Boerderijcomplex Oude Beekhoek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82684/40
Kadastrale aanduiding
Nieuw-Ginneken E 2396
Bij Oude Beekhoek 2, 4851 SP te Ulvenhout

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3.

Inleiding

Het vrijstaande BAKHUIS ligt aan de oostkant van de boerderij. De recente uitbreiding aan de noordkant behoort niet tot het monument.

Omschrijving

Het bakhuis met zoldertje heeft een rechthoekige plattegrond. Het is gedekt door een zadeldak voorzien van rode Oudhollandse pannen liggend tussen tuitgevels. De aan de zuidkant uitgebouwde bakoven met vierkante plattegrond is op de zelfde manier gedekt door een zadeldakje. Gedeeltelijk hangt de oven vrij van het onderliggende maaiveld. In de topgevel boven de deur een klein zolderluik. In de andere topgevel een siersmeedijzeren balkanker. Het oorspronkelijke raam in de zuidgevel is vervangen door twee betonnen venstertjes. Het opgaande werk bestaat uit een combinatie van geel en rood genuanceerde handgevormde baksteen in IJsselformaat gemetseld in kruisverband. De oven is authentiek.

Waardering

Het bakhuis heeft cultuurhistorische waarden: het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526897. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing