Tilburg V 1136
Broekstraat 6, 5018 TD te Tilburg

Inleiding

Aan de Broekstraat, gelegen in het buitengebied ten oosten van de gemeente Tilburg, staat een volgens de muurankers uit 1747 daterend (voormalige kruk-) BOERDERIJ. De boerderij werd in 1923 aan de achtergevel gewijzigd. Hierbij werd de haaks op de boerderij staande stal gesloopt en werd tegen de achtergevel een halfsteens muur opgemetseld. Ook de schoorsteen en het privaat aan de achterzijde werden hierbij vernieuwd en in de linkerzijgevel werd een opgeklampte deur toegevoegd.

Omschrijving

Eénlaags BOERDERIJ op rechthoekige plattegrond onder wolfsdak gedekt met riet. De boerderij heeft rondom een gecementeerde plint. In de symmetrische voorgevel vijf vensterassen met centraal een opgeklampte deur met bovenlicht in geprofileerd kozijn met hardstenen dorpel. Aan weerszijden van de deur twee 25-ruits schuifvensters onder rechte strek. De vensters zijn voorzien van een hardstenen dorpel en opgeklampte luiken. In de gevel enkele steekankers. In de rechterzijgevel, met vlechtingen, beneden een 9-ruits schuifvenster en houten dorpel. Boven in de gevel een enkel en twee gekoppelde 4-ruits draairamen. In de gevel enkele steekankers en jaartalankers '1747'. In de linkerzijgevel, voorzien van vlechtingen, een opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht welke in 1923 is aangebracht. In het rechterdeel van de gevel een 12-ruits schuifvenster. In het kozijn houten pennen. Dit venster behoorde tot de later verlaagde opkamer. Onder dit venster een dichtgemetseld kelderraam. Aan de achtergevel wordt het linkerdeel van de gevel ingenomen door de in 1923 opgetrokken halfsteens muur met daarin een 6-ruits venster. Uiterst links het tegelijkertijd aangebrachte (voormalige) privaat met opgeklampte deur. In het nog oorspronkelijke doch gecementeerde rechterdeel van de gevel de opgemetselde schoorsteen en een vernieuwd 6-ruits schuifvenster met opgeklampt luik.

Het interieur is nagenoeg ongewijzigd. In de centrale herd een plafond met moer- en kinderbalken, een open schouw en schildpadtegels. Ook zijn nog aanwezig de met rabatdelen beschoten wanden waarin de deuren van de bedsteden en de voormalige doorgang naar de in 1923 gesloopte stallen. Op de vloeren zwarte plavuizen. In de voorkamer bevindt zich een open schouw. De naaldhouten kap van gekantrechte A-vormige spanten met scherpkantig gezaagde flieringen en rondhouten sporen is onbeschoten. De kap dateert mogelijk uit de bouwtijd (1747) en is gedekt met riet.

Waardering

De BOERDERIJ is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en als gaaf voorbeeld van een sinds 1747 als boerderij in gebruik zijnd pand. Het object is tevens van belang vanwege de architectonische gaafheid van het interieur en, grotendeels, van het exterieur.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Voormalige KRUKBOERDERIJ